Откриват обновения парк „Гези”

Ердоган обвини протестиращите, че пречат на обществения ред в страната

Откриват обновения парк „Гези” | StandartNews.com

Истанбул. Откриват обновения парк „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул. Днес се очаква хората да видят реновираното място, след като то бе разрушено от силите на реда при антиправителствените протести през последните седмици, съобщава БНР.

В знак на протест срещу честото полицията в Турция, която използва прекомерно сълзотворен газа, за да разпръсква демонстрантите в Истанбул и други градове на страната, вчера (неделя) бе организиран джаз-фестивал, наречен "Газ-мен". В тази връзка много известни изпълнители изпълниха любими песни за протестиращите. Актьори пък рецитираха стихове на Назъм Хикмет. Макет на полицейска кола, която пръска газ, бе сред атракциите на сцената.

„Много хора бяха обгазени, защото участваха в мирни протести и полицията превърна всички ни в газмени. Затова посветихме нашия фестивал на тези хора, за да бъде чут гласът им", обясняват организаторите на музикалното събитие, което продължи до след полунощ, но бе мирен.

Междувременно премиерът на Турция Реджеп Ердоган порица протестиращите. Той ги обвини в това, че продължават да развалят обществения ред и безпокоят другите хора, тоест неговите симпатизанти, които не протестират. Ердоган каза тези думи при откриването на нова линия на метрото в Истанбул, която ще свързва централната автогара и един от новите квартали на града - Башакшехир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай