Още власт за Ким. Изолира ли сестра си?

Приравни се на баща си, избраха го за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия

Още власт за Ким. Изолира ли сестра си? | StandartNews.com

Допълнителна, партийна власт получи севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун, който по принцип династично притежава абсолютната власт в затворената държава. Ким е бил избран за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия (КТП), предадоха световните агенции. Това е станало вчера - на шестия ден от провеждащия се в момента осми конгрес на КТП.

ВИЖ ОЩЕ: Ким се появи. Обяви САЩ за враг №1

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи, че делегатите са избрали с единодушие държавния ръководител и за генерален секретар на управляващата партия. Постът е наречен "ръководител на революцията и център за управление и единство". Така Ким Чен-ун вече е председател на управляващата партия.

Избирането му за генерален секретар на КТП до голяма степен е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт, отбелязва Ройтерс. Ким застана начело на Северна Кореяпрез 2011 г. - след кончината на баща си. Година по-късно КТП избра покойния Ким Чен-ир за свой "вечен генерален секретар", а Ким Чен-ун - за "първи секретар".

С приравняването на баща си обаче вКим започна да изолира сестра си - 32-годишната Ким Йо-чен, която отговаряше за отношенията с Южна Корея. Изненадващо тя не попаднала в списъка на предложените за попълване на състава на Централния комитет на ККП - ключов ръководен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията. Засега причината не е ясна.

Целта на конгреса е Ким Чен-ун да начертае плановете за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през следващите пет години, както и да бъдат направени ключови назначения, отбелязва Ройтерс. Преди два дни Ким се появи неочаквано след новогодишните празници, но само за да коментира отношенията си с Америка. Той обяви, че САЩ е „главният враг“ на страната, предаде агенция Ренхап.

ТАСС припомня, че предишният конгрес на КТП се е провел през май 2016 г. Тогава севернокорейският държавен ръководител бе избран за председател на управляващата в страната партия.

С промени в устава на КТП делегатите одобриха партийните конгреси вече да се провеждат веднъж на пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай