Опълченците събират 100 000 армия (ОБЗОР)

Опълченците събират 100 000 армия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обявяват всеобща мобилизация, украинците се бранят с жив щит от цивилни

След 10 дни в самопровъзгласената Донецка народна република ще бъде обявена всеобща мобилизация, заяви нейният лидер Александър Захарченко, предаде ТАСС. "В близките 10 дни в Донецката народна република ще бъде обявена обща мобилизация, чрез която да се организира сила до 100 000 души", посочи Захарченко. В отговор на въпрос Захарченко обясни, че става дума за доброволна мобилизация. Това става на фона на разрастване на насилието в Източна Украйна и пореден провал на мирните преговори. Междувременно стана ясно, че украинската армия използва жив щит срещу опълченците край селището Дебалцево.

Военният говорител на Донецка народна република Едуард Басурин заяви, че опълченците са осуетили опит на украинските войски да пробият отбраната на отцепническите части край град Дебалцево. На фона на ожесточените сражения там започна масова евакуация, като само в неделя са изведени 204 жители. Петима украински военни и трима цивилни пък загинаха през последното денонощие в Източна Украйна. В битки са ранени още 29 души, уточни на пресконференция украинският военен говорител Владислав Селезньов. Позициите на армията бяха обстреляни 104 пъти, добави той. Двама мирни жители са убити с реактивни снаряди от системи "Град" в с. Кримске северозападно от Луганск. Кметството на Донецк информира за един гражданин, убит при обстрел миналата нощ.

Свалиха самолет над Горловка

Щабът на силите на Донецката народна република заяви, че войските на опълченците са свалили украински самолет над град Горловка, предаде РИА Новости. Според ДНР самолетът е свален от противовъздушната й отбрана в неделя в 18.00 ч. местно време. Не се уточнява моделът на самолета, нито дали има жертви. Киев обаче опроверга информацията за сваления самолет. Междувременно стана ясно, че противовъздушната система на опълчението е свалило и украинска ракета "Точка-У" в покрайнините на Луганск.

САЩ дават оръжия на Киев, Германия - не

САЩ обмислят да доставят оръжие на украинските сили, твърди вестник "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че с оглед на засилването на атаките на проруските опълченци в Украйна върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав вече подкрепя доставянето на отбранителни оръжия на силите на Киев, а според американски официални източници вече и редица представители на администрацията на президента Обама, както и на американската армия, изглежда също клонят към тази позиция. Германският канцлер Ангела Меркел заяви от своя страна, че Германия няма да доставя оръжия на Украйна и ще подкрепя дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта между правителството в Киев и проруските бунтовнци. След среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан германският канцлер каза, че конфликтът в Източна Украйна "не може да бъде решен с военни средства". В същото време президентът Барак Обама заяви пред Си Ен Ен, че ескалацията на конфликта в Източна Украйна е "доказателство за лошите решения, каквито г-н Путин взема от името на Русия". Според него, през последната година Путин е вземал спонтанни и необмислени решения, тъй като събитията в Украйна миналата зима са изненадали руския лидер. "Путин взе решението за Крим и Украйна не ръководен от някакъв грандиозен стратегически план, а защото протестите на Майдана и след това бягството на Янукович го завариха неподготвен, след като с наше посредничество бе сключено споразумение за преходен период в Украйна", заяви Обама. На неговите твърдения отговори руският външен министър Сергей Лавров, според който думите на Обама потвърждават участието на САЩ в антидържавния преврат. Според руския министър това изказване е "потвърждение, че САЩ са били директно въвлечени от самото начало в антиправителствения преврат, който Обама така неутрално нарича "преминаване на властта".

Саакашвили ще бори корупцията в Украйна

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили планира да участва в конкурса за поста ръководител на Националното бюро за борба с корупцията на Украйна. Той потвърди информацията в интервю за украинския информационен портал "Цензор.нет", предаде ТАСС. Саакашвили посочи, че корупцията е един от най-големите врагове на Украйна. По думите му той възнамерява да построи своята програма като ръководител на службата върху опита си в борбата с корупцията в Грузия. Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа през октомври миналата година пакет антикорупционни закони, като една от предвидените в тях мерки бе и създаването в Украйна на Национално бюро за борба с корупцията. То ще има за задача да разкрива, пресича и предупреждава за "правонарушения от неговата компетентност".

Киев иска визи за руснаците

Украинското външно министерство е предложило да се забрани на руските граждани да влизат в страната само с лична карта и свидетелство за раждане и оттук нататък от тях да се изисква международен паспорт, съобщава Интерфакс.
С тази цел министерството е внесло в правителството законопроект. Документът предвижда прекратяване на действието на част от точките, присъстващи в споразумението между Украйна и Русия за безвизовото движение на гражданите на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай