Опълченците почти превзеха Дебалцево (ОБЗОР)

Опълченците почти превзеха Дебалцево (ОБЗОР) | StandartNews.com

Боевете в Украйна на път да провалят примирието, тежкото въоръжение не се изтегля

Ожесточен бой за ключовото селище Дебалцево е на път да провали примирието в Украйна. Във вторник проруските опълченци превзеха важния жп възел и източниците покрайнини на града, предаде Нюзру.

Военното министерство на Донецката народна република първоначално отрече появилите се информации, че сепаратистите владеят по-голяма част от града, но впоследствие обяви, че това вече е факт и украинските военни контролират единствено западната част на града. Територията беше превзета, след като украинските войници активно и доброволно се предават в плен и напускат позициите си, обявиха опълченците.

Украинските власти от своя страна съобщиха, че в района на Дебалцево се водят ожесточени сражения, но военните удържат своите позиции. Според бунтовниците обаче вече 300 украински военни са се предали, информация, която също бе опровергана от Киев.

В града са блокирани около 5000 украински военни. Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко отново призова обкръжените войници в Дебалцево да свалят оръжие и да се предадат, за да бъдат пощадени.

"Уличните боеве продължават, бунтовниците атакуват града с ударни групи, подкрепени от артилерия и бронирани машини. Част от града бе превзет", са казва в съобщението на украинското военно министерство. Междувременно украинските правителствени войски и бунтовниците не успяха да започнат и изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна преди определения краен срок. Съгласно споразумението за прекратяване на огъня воюващите страни трябваше да започнат да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия във вторник. И двете страни обаче още в понеделник дадоха да се разбере, че ще започнат изтеглянето едва когато другата страна направи това. Лидерът на Луганската народна република Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението за изтегляне на тежкото въоръжение. Тази информация обаче не бе потвърдена от независим източник.

Нормандската четворка с нов разговор

Лидерите на страните от т. нар. нормандска четворка обсъдиха по телефона комплекс мерки за мирно уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл. Президентите на Русия, Украйна и Франция, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел са дискутирали в частност въпроса за режима за прекратяване на огъня в Луганска и Донецка област, както и изтеглянето на тежкото въоръжение и нажежената ситуация в град Дебалцево. Предишната вечер Меркел, Порошенко и Оланд са провели също разговори за ситуацията в Дебалцево. Отделно от това украинският президент е обсъдил по телефона конфликта и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Лидерът на ДНР ранен в крака

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко е бил ранен с куршум в крака по време на бой с украинските силоваци в центъра на Дебалцево, съобщи lifenews.ru. По данни на изданието Захарченко се опитвал да премине през една от централните улици на града по време на интензивен обстрел със стрелково оръжие и случайно е бил ранен.

Неговите бодигардове веднага се притекли на помощ и са превързали крака му, след това го закарали в болница. Оттам Захарченко е бил преведен в Алчевск заедно с още трима ранени опълченци. Раняването е леко, през цялото време на транспортирането му лидерът на ДНР е бил в съзнание и се е чувствал добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай