ОБЗОР: Готвят пътна карта за Украйна

Украинки изпращат свои близки, които заминават да се бият като доброволци в Източна Украйна

ОБЗОР: Готвят пътна карта за Украйна | StandartNews.com

Берлин с надежда за спиране на огъня, Киев иска военна помощ от ЕС и НАТО

Украйна се нуждае от пътна карта, която да позволи да се пристъпи към устойчиво спиране на огъня в източната част на страната. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер преди планираната за днес среща между първите дипломати на Русия, Украйна, Германия и Франция, предаде ИТАР-ТАСС. Щайнмайер изрази надежда, че след разговорите страните ще договорят план за примирие. "Става дума за изработването на пътна карта за постигане на дългосрочно спиране на огъня, както и за разработването на основните принципи за ефективен граничен контрол", заяви Щайнмайер. Друга тема, която четиримата министри трябваше да обсъждат, бе хуманитарната ситуация в тази част на страната. Междувременно украинският министър на външните работи Павло Климкин призова в интервю за германско радио НАТО и ЕС да осигурят военна подкрепа за украинските войски, сражаващи се срещу проруските опълченци и посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев, предаде Ройтерс. "Наистина е труден въпрос за ЕС и за НАТО да кажат какво могат да направят, ако една европейска страна насърчава една война в Европа", каза Климкин. "И ако в този случай ЕС и НАТО отговорят, че не могат да направят много, тогава това поражда въпросът как ние ще можем да продължаваме да гледаме на тях като на отговорен партньор", добави дипломат номер едно на Киев. Запитан дали призовава ЕС и НАТО за оказване на военна помощ, Климкин отвръща: "Разбира се, че да. Ние се нуждаем от военна помощ, защото ако я получим, ще бъде по-лесно за нашите войски да действат на място". Климкин посочи, че освен директна помощ, страната му се нуждае и от помощта на ЕС за прилагането на реформи. Според него НАТО трябва да приеме нова стратегия спрямо Украйна и изрази надежда, че това може да стане на срещата на върха на алианса през септември. Но добави, че не става въпрос Украйна да стане член на НАТО в този момент, тъй като по този въпрос липсва консенсус в самата страна.

Опълченци свалиха три изтребителя

Опълченците свалиха два щурмови самолета Су-25 на ВВС на Украйна в района на град Краснодон днес, съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС. "Издирваме пилотите, които са успели да катапултират. Скоро в интернет ще пуснем видеозапис от отломките на двата самолета", заявиха от пресцентъра на украинската армия.
В събота пред нощта пък над Луганска област бе свален изтребител Миг-29. Пилотът катапултирал и бил открит жив от украинската армия. В същото време прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отрече страната да е доставяла въоръжение на опълченците в Източна Украйна. По-рано в YouTube се появи видеозапис, в който премиерът на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" Александър Захарченко твърди, че Русия е помогнала на опълчението с 30 танка, 120 военни машини и 1200 войници. "Много пъти сме казвали, че никаква техника не сме доставяли там", заяви обаче Песков.

Киев си върна позиции в Луганск

Украинската армия навлезе в държания от опълченците град Луганск и пое контрола върху полицейския участък в североизточните покрайнини. Това обяви говорителят на силите за сигурност Андрей Лисенко. "След битка за жилищен квартал украинските сили завзеха сградата на районен полицейски участък и издигнаха украинското знаме", поясни той.
В същото време от градския съвет на Донецк обявиха, че за последното денонощие 10 мирни жители са загинали от артилерийския обстрел на армията. Други 8 са ранени.

Първи камиони на КПП Донецк

Първите 16 бели камиона КАМАЗ от руския конвой с хуманитарна помощ за жителите на югоизточните райони на Украйна пристигнаха на граничния пункт "Донецк", съобщи ИТАР-ТАСС . До снощи автоколоната бе на руска територия, времето на преминаването й се уточняваше, но не се очакваше това да стане в неделя. По-рано през деня Москва и Киев се споразумяха за митническите процедури и проверките на руския хуманитарен конвой под егидата на Червения кръст. Руските и украинските погранични служители са се договорили да продължат инспекцията на камионите, съобщиха от МК на Червения кръст. От организацията уточниха, че все още очакват гаранции за сигурността на конвоя от враждуващите страни в Украйна, преди да го пуснат да премине границата.

"Десен сектор" плаши Порошенко

Украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор" заплаши президента Петро Порошенко с въоръжен марш към Киев, ако не бъдат освободени задържаните му членове, не бъде върнато иззетото оръжие и не бъдат прекратени делата, заведени срещу тях. В публикуваното на сайта на "Десен сектор" предупреждение, подписано от лидера Дмитрий Ярош, се съдържа и искане да се възстанови редът в украинското МВР. "Ако исканията ни не бъдат изпълнени до 48 часа, ще бъдем принудени да оттеглим всички наши подразделения по линията на фронта, ще обявим мобилизация на резервните батальони и ще започнем марш към Киев, за да проведем "бързи реформи" в МВР", предупреждават от "Десен сектор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай