Нов удар по Шенген, европейски държави си налагат ограничения

Австрийският ход е реакция на нововъведените от Германия проверки по границата с Чехия

Нов удар по Шенген, европейски държави си налагат ограничения | StandartNews.com

Вследствие на решението на Германия да въведе отново фиксирани проверки по границите си тази седмица, Австрия планира да направи същото по границата си с Чехия, а Швейцария си запази правото да предприеме допълнителни мерки, предаде ДПА.

Австрийският ход е реакция на нововъведените от Германия проверки по границата с Чехия и цели да попречи на контрабандистите да избегнат правосъдието, заяви вчера министерството на вътрешните работи във Виена. Австрийската мярка засега ще остане в сила за срок 10 дни, считано от сряда, уточни ведомството.

Онзи ден, след известно колебание, германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер уведоми Европейската комисия за въвеждането на физически проверки по границите с Полша, Чехия и Швейцария. Малко след това бяха извършени първите проверки директно на границата. Според Фезер мярката има за цел да ограничи незаконната миграция и да се бори с трафика на мигранти. От 2015 г. Германия също така проверява хората, които влизат в провинция Бавария от Австрия.

Миналата седмица Полша, Чехия и Австрия удължиха срока на временните проверки по границите си със Словакия до началото на ноември, за да ограничат незаконната миграция по балканския маршрут към Западна Европа.

Швейцария също си запазва правото да предприеме допълнителни мерки по границите си заради миграционната обстановка в Европа, заяви днес в отговор на запитване говорителят на Държавния секретариат по миграцията в Берн. Германските проверки по границата с Швейцария ще се извършват в тясно сътрудничество, каза още говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай