Нов страх от 5G тресе САЩ. Плашат с падане на самолети

Обсъжда се потенциалното въздействие на мрежите от пето поколение върху самолетните уреди

Нов страх от 5G тресе САЩ. Плашат с падане на самолети | StandartNews.com

Американската Федерална авиационна администрация (ФАА) се готви да издаде няколко предупреждения към пилотите и авиокомпаниите за потенциалното въздействие на мрежите от пето поколение (5G) върху самолетните уреди, пише "Уолстрийт Джърнъл", позовавайки се на собствени източници.

Според вестника от ведомството смятат, че влиянието на радиосигнала от 5G комуникационните кули върху устройства като висотомера, който определя разстоянието между самолета и земната повърхност, може да доведе до неизправности в системите за управление на самолета. Това е така, защото горната граница на честотата за 5G при 4,2 GHz е същата като долната граница, използвана в авиацията.

На свой ред представители на ФАА на САЩ настояват, че наличните данни не подкрепят предположението за въздействието на 5G кулите върху авиационните системи. Освен това те отбелязват, че миналата година са въвели някои ограничения за телекомуникационните оператори, след като са проучили възможното въздействие на мрежите върху въздушния трафик.

Според "Уолстрийт Джърнъл" по този въпрос се водят преговори от август. Очаква да се договори някакъв вид буферна зона в обхвата на съседните честоти, за да се елиминира възможността за смущения на самолетите. Освен това ФАА събира и анализира информация за местата, където самолетите преминават в близост до 5G кули, за да направи препоръките си към пилотите много по-точни и да сведе до минимум неудобството за телекомуникационните оператори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай