Наш форум в Брюксел срещу Механизма на ЕК

Наш форум в Брюксел срещу Механизма на ЕК | StandartNews.com

Първата по рода си среща на високо равнище с цел отпадане на мониторинга на ЕК спрямо България по правосъдие и вътрешен ред ще се проведе утре в Европарламента в Брюксел. Форумът е организиран от българските евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС. По-рано в сряда в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) ще разгледа на свое заседание последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

"Докладът на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка е включен за общо обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) утре. По време на заседанието ще бъде разгледан и доклада за Румъния", потвърди пред Стандарт зам.-председателят на комисията Илияна Йотова (БСП/ПЕС). Точно Йотова, заедно с евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев и Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ) са основните инициатори на събитието.

В конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки ще бъдат коментирани ефективността и проблемите на Механизма. В дебатите ще се включи зам.-генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу. Още при подготвянето на форума евродепутатите ни са ангажирали участие на българските власти. Зам.-правосъдният министър Красимира Филипова, главният прокурор Сотир Цацаров, Георги Колев - председател на Върховния административен съд и Теодора Точкова - главен инспектор на Инспектората към ВСС ще се включат още в конференцията. Още преди излизането на поредния доклад за България евродепутати обявиха, че Механизмът за наблюдение от ЕК в този си вид вече е остарял. А системата му на провеждане повече вреди на България и в него липсват ясни критерии. В допълнение бе коментирано, че България и Румъния не са държави втора категория, а Механизмът в този си вид е дискриминационен спрямо страната ни.

Конференцията е първото по рода си събитие срещу Механизма за сътрудничество и проверка от въвеждането му през 2007 година. А знаковото в случая е, че форумът обединява усилията на евродепутати от три различни европейски политически семейства - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ. В Докладите по напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка традиционно се съдържат оценки и препоръките на Комисията до българските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай