Наш експерт посочи новата голяма заплаха за Русия

Има неглижиране от страна на руските служби от това, което идва от Изтока

Наш експерт посочи новата голяма заплаха за Русия | StandartNews.com

Източник: бТВ

За Москва следващата Чечения ще бъде Дагестан. Това предупреди в интервю за бТВ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той коментира терористичния акт в руската столица в петък вечер. В началото на март САЩ и още три страни предупредиха за възможни терористични нападения в Русия. По-късно руският президент определи предупреждението като опит за всяване на паника.

„САЩ се изтеглиха от Афганистан, но оставиха на терен информатори. Путин гледа предупреждението през призмата на войната в Украйна – врагът ни дава информация, за да ни изпързаля“, каза Чуков.

„Има неглижиране от страна на руските служби от това, което идва от Изтока. Те си мислят, че огромната заплаха е НАТО, Украйна, Европа, но не си дават сметка какво се подгрява. След като „Ислямска държава“ беше разгромена в Сирия и Ирак, групировката иска да направи халифат в Хорасан. Това е една историческа територия, която обхваща Иран, Афганистан и Централна Азия – Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Създателите на тази групировка са бивши талибани“, посочи той.

Според Владимир Чуков изборът на мястото на атентата не е случайно.

„С огромни букви е написано името на Муслим Магомаев – човек, който носи името на исляма. В същото време там има рок концерт. Търсели са символика. Това е ясен удар и послание към Путин. Те искат да си възстановят халифата“, подчерта професорът.

„Те в момента си затварят очите за нещо, което е много по-смъртоносно и опасно за Русия. Ако имате нападател от запад – вие имате субект, който мисли като вас. Има същата координатна система и същите ракети. От изток не воюват по същия начин – това са терористични актове, това са нападения над цивилни, всяване на масов страх. Защо „Ислямска държава“ удари Москва? Москва в момента е центърът на световните новини. Така влизат в европейските медии, в американските медии и стават водещи и то чрез четирима таджикски маргинали“, добави той.

„Ще се влошат отношенията между Русия и Турция. Един от нападателите е дошъл от Турция. Те са имали подготовка. По-рано Владимир Путин отложи посещението си в Турция заради много силните ислямистки настроения в Дагестан. Следващата Чечения ще бъде Дагестан“, каза още арабистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай