Намалява броят на религиозните американци

Принадлежността към някоя религия в момента в САЩ е по-ниска от когато и да било

Намалява броят на религиозните американци | StandartNews.com

Ново проучване, проведено от „Галъп“ разкрива, че принадлежността към някоя религия в момента в САЩ е по-ниска от когато и да било.

Проучването, публикувано в четвъртък, показва, че само 50% от анкетираните са заявили, че принадлежат към някоя от основните деноминации и посещават църква, синагога или джамия през 2018 г. Но това не би трябвало да е твърде изненадващо, тъй като числото на религиозните американци постоянно намалява от 1998 г., когато 70% са отговорили, че изповядват една от трите религии.

Това също е в съответствие с намаляването на броя на американците, които имат религиозни убеждения: между 1998 и 2000 г. 90% от респондентите заявяват, че имат религиозна принадлежност. Въпреки това, този брой спадна до 77% между 2016 и 2018 година.

Интересно е, че САЩ винаги са били доста религиозно общество в сравнение с други богати нации, съобщава Спутник.

През 2010 г. други проучвания на Галъп установиха, че сред най-богатите и развити страни /със среден доход на глава от населението от или над 25 000 долара/, в САЩ 65% от респондентите съобщават, че религията играе важна роля в ежедневния им живот. Предните места се заемат от Италия, Гърция, Сингапур и страните от Персийския залив. Средният брой на вярващите анкетирани сред населението на богатите страни е 47%.

Един от факторите, допринасящи за намаляването на религиозната принадлежност е повишения брой на католиците, поставящи под въпрос вярата си в светлината на скандалите за насилие над деца, разтърсила католическия свят. През 2019 г. 37% от американските католици разкриха, че са помислили да напуснат църквата.

Като друга причина се сочи фактът, че младите хора нямат религиозни предпочитания – във възрастовата група между 18 и 29 години броят на атеистите е най-голям.

Методологията на „Галъп“ за събиране на информация включва проучване чрез телефонни интервюта, проведени с най-малко 2000 възрастни, навършили 18 години в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай