Меркел обеща нови санкции срещу Русия

Меркел обеща нови санкции срещу Русия | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Европейският съюз ще наложи още санкции на Русия след решението за анексация на Кримския полуостров и ще прекрати всички срещи на Г-8 докато не настъпят промени в страната.

Меркел представи правителствената позиция пред Бундестага преди да отпътува за Брюксел, където по-късно днес има среща на Европейският съвет, предаде АП.

В понеделник ЕС прие списък с 21 руснаци и украинци, сочени за виновни за отделянето на Крим от Украйна.


Икономически санкции срещу Русия ще има при бъдещо задълбочаване на политическата криза. "Тогава без никакво колебание ще наложим и икономически санкции", казва Меркел. По повод Г-8 канцлерката каза, че тя напрактика вече не съществува. По думите й Русия е поставена в изолация във всички световни организации. Тя отново подчерта, че Западът не приема т.нар. референдум за независимостта на Крим.

Междувременно, долната камара на руския парламент ще гласува днес двата документа, предложени от президента Владимир Путин, които уреждат юридическия статут на Крим и град Севастопол в състава на Руската федерация.

Държавната Дума ще обсъди и още днес ще гласува президентските законопроекти за присъединяване на новите два субекта към Руската федерация - Крим като република и Севастопол като град с федерално значение. За целта депутатите трябва да ратифицират договора между Русия и Крим и да одобрят федералния конституционен закон за приемането на полуострова в състава на федерацията.

Тази сутрин профилните комитети в парламента вече одобриха съответните проектодокументи. За утре е насрочено гласуването и в горната камара - Съвета на федерацията, с което ще завърши юридическият процес по присъединяването на Крим към Русия.

В същото време Москва усилено подготвя своя отговор на въведените от САЩ санкции.

"Ние ще действаме огледално, като изработим свой "черен списък", но не са изключени и асиметрични мерки", заяви заместник външния министър Сергей Рябков. Според него в забранителния списък ще бъдат включени не само служители от администрацията, но и представители на различни структури, които имат влияние върху американската политика.

Руските ответни санкции могат да засегнат също така някои форми на сътрудничество и диалог между двете страни, уточни дипломатът.

На фона на сложната политическа обстановка около Украйна и референдума в Крим, рейтингът на руския президент достигна своя 5-годишен максимум. Според проучванията на социолозите, нивото на одобрение на дейността на Владимир Путин от началото на месеца се е покачило с над 11%, а от началото на годината с 15 на сто.

В сряда президентът на САЩ Барак Обама заяви, че "при никаква ситуация" няма да изпрати американски войски в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай