Мароко залага на религията в борбата срещу екстремизма

Мароко под управлението на Мохамед VІ показва, че мюсюлманският свят не е бреме за Запада

Мароко залага на религията в борбата срещу екстремизма | StandartNews.com

Религията трябва да служи като опора за Мароко срещу екстремизма, което е в съответствие с инициативата на крал Мохамед VI Кралството да води религиозна дипломация в Африка. Това заяви в петък в Танжер министърът на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина Насър Бурита.

„Според Мароко, страната на Командването на правоверните (Commanderie des Croyants), религията трябва да служи като опора срещу екстремизма, а не като причина за него. За това призовава Негово Величество чрез религиозната дипломация на Кралството в Африка“, посочи Бурита при откриването на международната конференция „Танжерски диалог“, отбелязвайки, че Фондацията на африканските улеми на Мохамед VI и Институтът за обучение на имами, мурхидини и мурхидати Мохамед VI съществуват именно за да противодействат на радикализма, който бушува в Африка, и да насърчават умерения ислям.

Религията намира своята най-красноречива проява в Призива от Ал-Кудс, в който крал Мохамед VI и папа Франциск призовават за запазване на Свещения град Йерусалим/Ал-Кудс Ахариф, като общо наследство на човечеството, но и като място за поклонниците от трите монотеистични религии, като терен за срещи и символ на мирно съвместно съществуване, където се култивират взаимно уважение и диалог.

"С малки изключения, отношенията между Запада и мюсюлманския свят не винаги са били напълно хармонични. Това може да е видна назад в историята, но не и неизбежно днес", отбеляза Бурита, добавяйки, че "трябва да рестартираме отношенията между Запада и мюсюлмански страни“.

В тази връзка министърът подчерта, че Мароко под управлението на Краля демонстрира, че мюсюлманският свят не е бреме за Запада, а напротив - държава, която предоставя национални отговори на неотложни глобални проблеми и която активно допринася за преговори и действия по тези въпроси.

„Освен това е ключов съюзник в борбата срещу тероризма, надежден партньор срещу изменението на климата и отговорен участник в управлението на миграцията“, посочи той.

Той също така приветства избора град Танжер да бъде домакин на среща-диалог от такова ниво, който има за цел да търси в корените на историята начина на разговор, решително ориентиран към бъдещето и основно фокусиран върху взаимния обмен. Бурита отбеляза, че „ако Мароко е идеалното място за това, то тази чест се дължи най-вече на мъдрото ръководство и визията на Негово величество Крал Мохамед VI".

Министърът подчерта, че принципите на откритост и толерантност и ценностите на мира и съвместното съществуване са част от самите гени на Кралството. Той добави, че няма „кой по-добре да олицетвори този дух на откритост и разнообразие от Танжер, (...), който с усилията на Негово величество Краля, се издигна, модернизира и се отвори още повече към света, без да губи своята душа.“

"Не е без значение, че именно Танжер ни приветства. Разположен между два континента, два бряга и две морета, Танжер винаги е бил кръстопът и протегната ръка. Винаги е отправял поглед към хоризонта и държал душата си отворена за Другия", каза Бурита, добавяйки, че „няма съмнение, че и ние бихме могли да намерим там необходимото вдъхновение за ясно и плодотворно размишление.“

Министърът, който подчерта важността на Проекта „Аладин“, отбеляза, че обхватът му надхвърля организирането на подобни срещи, а въздействието му може да бъде и по-сериозно. Той подчерта ангажимента на Мароко към този проект, като приветства в това отношение задълбочения ангажимент на кралския съветник Андре Азуле.

„Проектът „Аладин“ демонстрира един дълголетен ангажимент на Мароко. Става дума за отдадеността, с която Кралството в лицето на покойния Мохамед V защити съгражданите си евреи от ксенофобията и нацизма. Същият ангажимент, който е в дух на братство и откритост, бе култивиран от покойния крал Хасан II и служи като пример за отношенията между евреи и мюсюлмани по целия свят. Същата отдаденост показваме вече в продължение на повече от две десетилетия и чрез ангажимента на Негово величество крал Мохамед VI за интегриране на еврейския елемент в Мароканската конституция и за укрепване и опазване на националното еврейско наследство“, посочи Бурита.

Той приветства ангажираността и плодотворното ръководство на Мигел Анхел Моратинос, върховен представител на Алианса на цивилизациите към ООН, който работи в полза на международни инициативи срещу фундаментализма, чрез сътрудничество, междукултурен и междурелигиозен диалог.

„Алиансът е необходим днес повече от всякога, в такъв особен момент от историята, когато познатият ни свят се променя, когато геополитиката се пренаписва и когато причините за създаването на Алианса преживяват безпрецедентно възраждане“, отбеляза министър Бурита, като подчерта, че Мароко планира да бъде домакин на деветия форум на Алианса тази година, което ще се случи за първи път в Африка.

Организирана от Министерството на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина, в партньорство с Проекта „Аладин“ и Алианса на цивилизациите към ООН (UNAOC), под мотото „Към ново и споделено просвещение“, тази среща има за цел да бъдат обсъдени актуални, неотложни и фундаментални въпроси на междурелигиозното съжителство и междукултурния диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай