Макрон замина за Китай след американски инструктаж

Ще иска от Китай да ускори края на войната в Украйна

Макрон замина за Китай след американски инструктаж | StandartNews.com

Освен европейските, френският президент Еманюел Макрон ще защитава и интересите на САЩ по време на визитата си в Пекин от днес до петък, става ясно от последното развитие на събитията.

Макрон и американският му колега Джо Байдън се разбраха в телефонен разговор преди посещението на Макрон в Пекин да поискат от Китай да ускори съдействието си за прекратяването на войната в Украйна, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

"Двамата лидери са завили съвместната си готовност да ангажират Китай да ускори края на войната в Украйна и да участва в изграждането на устойчив мир в региона", се казва в съобщението.

Елисейският дворец заяви, че Макрон и Байдън се надяват, че  Китай ще може  да допринесе за усилията за солидарност между глобалния север и глобалния юг и да изградят съвместна програма за климата и биоразнообразието. Елисейският дворец не оповести подробности от разговора между двамата държавни глави.

Китайският президент Си Цзинпин ще разговаря с Еманюел по редица въпроси, касаещи двустранните отношения, заяви по-рано китайското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай