Лекарите против гумените куршуми във Франция

Искат мораториум върху използването им от полицията

Лекарите против гумените куршуми във Франция | StandartNews.com

Лекарите против гумените куршуми във Франция

Група френски офталмолози са изпратили жалба до президента на Франция Емануел Макрон с призив за забрана на използването на гумени куршуми от силите на реда и закона по време на протести, съобщава вестник du dimanche.

Писмото, подписано от 35 офталмолози, се отнася до безпрецедентна "епидемия" от наранявания на очите в страната. Документът, чийто тест цитира вестникът, е от 6 февруари

"Ние, офталмолозите, чиято професия е да предотвратяваме и лекуваме патологиите на очите, призоваваме за мораториум върху използването на тези оръжия, които причиняват наранявания, по време на действията на правоприлагащите органи. Нашата жалба е изключително медицинска, чисто хуманистична, с единствената цел да се избегнат други наранявания", казва в писмото на офталмолозите.

В четвъртък държавният министър на френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунез съобщи, че от началото на действията на „жълтите жилетки“ на 17 ноември 2018 г. са регистрирани повече от 13 000 изстрела с гумени куршуми (в ход са 83 разследвания), а 2.2 хиляди демонстранти са ранени, пише вестникът. ,

На 1 февруари френският държавен съвет - най-висшият съд по административни въпроси - отхвърли петициите за забрана на използването на специални гранатомети (LBD) от полицията по време на протеста на „жълтите жилетки“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай