Круизен кораб и танкер се удариха в Дарданелите

Круизен кораб и танкер се удариха в Дарданелите | StandartNews.com

Круизният лайнер "Силестиал Кристъл" се удари с танкера "СТИ Пимлико" в северната част на протока Дарданели, близо до турския п-ов Галиполи, съобщиха руските медии. По първоначална информация шестима туристи са ранени. Те са настанени в болница на полуострова, без опасност за живота. И двата плавателни съда са повредени, а в морето има разлив на нефт, уточнява РИА Новости, като цитира специализираното руско интернет издание "Морски бюлетин".

Инцидентът е станал в 1,25 ч през нощта срещу събота местно време. Танкерът плавал от руския черноморски град Туапсе към Малта. Круизният лайнер с 853-ма пътници и 382-ма членове на екипажа пътувал от гръцкия остров Миконос към Истанбул. При удара и двата плавателни съда били силно повредени. Пробити са няколко от цистерните и резервоари на танкера, който плавал под руски флаг. Размерът на разлялото се нефтено петно се уточнява, посочва изданието.

"Според първоначалните информации следва, че сблъсъкът е станал по вина на капитаните и на двата плавателни съда. Центърът за управление на корабоплаването в протока ги е предупредил, че има опасност от сблъсък, но очевидно те не са предприели нищо", се казва в съобщението на "Морски бюлетин".

Турските власти разследват инцидента и разпитват свидетели. И двата плавателни съда са на котва край бреговете на Галиполи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай