Кристалина поиска зелени проекти срещу COVID-19

Климатичните промени са сериозна заплаха за глобалния икономически растеж, каза тя

Кристалина поиска зелени проекти срещу COVID-19 | StandartNews.com

Икономическите стимули за преодоляване на негативните ефекти на коронавирусната пандемия трябва да бъдат насочени към инвестиции в екологични проекти. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс.

"Климатичните промени са сериозна заплаха за глобалния икономически растеж", предупреди тя.

Зелените анти-COVID инвестиции биха увеличили брутния вътрешен продукт на държавите средно с 0,7% през първите 15 години икономическо възстановяване.

Кристалина Георгиева призова Световната банка да увеличи още повече помощите за африканските държави, които са най-тежко засегнати от пандемията. По данни на световната банка 43 милиона души там са изправени пред крайна бедност.

Георгиева даде да се разбере, че не приема призивите на някои неправителствени организации МВФ да продаде част от златния си резерв. Те твърдят, че ако фондът се раздели само със 7% от златото си, възлизащо на 2814 метрични тона на стойност 137 милиарда долара, би могъл да финансира отмяната на всички дългове на най-бедните държави към него и Световната банка за следващите 15 месеца.

"Златните резерви на фонда са важен финансов буфер", заяви Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай