Комисия препоръча импийчмънт за Дилма Русеф

Комисия препоръча импийчмънт за Дилма Русеф | StandartNews.com

Парламентарна комисия препоръча импийчмънт за бразилския президент Дилма Русеф. Комисията гласува с 38 срещу 27 гласа в полза на отстраняването на Русеф. В същото време представители и на двете страни в спора скандираха и развяваха плакати до приключването на вота след часове на ожесточена дискусия.

Обвиненията срещу Русеф са в манипулиране на федералния бюджет през 2014 и 2015 година с цел прикриване на размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната.

Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът ѝ ще бъде предаден за обсъждане на депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете или 342 от 513 на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума, информира БНТ.

Решението беше взето след бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки. "Бразилия е в тежка икономическа криза. Страната не прогресира! Президентският стол е празен! Затова социалдемократическата партия гласува "ЗА" импийчмънта!", каза депутатът от социалдемократическата партия Аби Акел.

Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на
президента и да изразят подкрепата си за нея. Акцията протече под надслов "Не на държавния преврат!", както привържениците на Русеф определят инициативата за отстраняването ѝ.

В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Да Силва, а също много бразилски артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай