Израел и Йордания с извънредни ходове. Идва ли нова война?

Израел затваря училищата в цялата страна от съображения за сигурност

Израел и Йордания с извънредни ходове. Идва ли нова война? | StandartNews.com

Напрежението в Близкия изток расте. Израел и Йордания предприеха извънредни ходове.

ВИЖ ОЩЕ: Високо напрежение в Близкия изток! Кабинетът с извънредно съобщение

Израел затваря училищата в цялата страна от съображения за сигурност. Това заяви говорителят на израелското военно министерство Даниел Хагари, като уточни, че тази мярка ще е в сила два дни.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежението се покачва. Иран превзе кораб на израелски милиардер

В същото време израелски медии призовават хората да избягват пътуванията, както и да си купят радио, за да следят актуалната информация. Въвеждат се и редица мерки за цивилното население от 23 часа на 13 април, предаде АФП, цитирана от БЛИЦ.

Хагари обяви тези мерки на брифинг по телевизията и заяви, че десетки бойни самолети са били вдигнати във въздуха като част от състоянието на готовност.

Официален представител на американската администрация заяви пред катарския телевизионен канал "Ал Джазира", че САЩ смятат, че Иран може да атакува територията на Израел рано сутринта на 14 април в отговор на удара по консулството на Ислямската република в Дамаск.

"Дълбоко сме обезпокоени от перспективата за широкомащабно нападение срещу Израел", заяви официалният представител. "Съществува голяма вероятност Иран да предприеме нападение срещу Израел рано сутринта утре, в неделя", добави той.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е уверил колегата си Йоав Галант в непоколебимата подкрепа на САЩ по време на телефонен разговор, съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър, цитиран от ДПА.

Остин е заявил, че Израел може да разчита на пълна подкрепа от страна на САЩ срещу евентуални атаки от страна на Иран и неговите съюзници.

Йордания също предприе извънреден ход. Държавата временно ще затвори въздушното си пространство от събота вечерта за всички пристигащи, заминаващи и транзитни самолети, съобщават държавните новини Al Mamlaka на фона на заплахата от ирански контраудар срещу Израел.

В Израел се отваря и гореща линия за психично здраве, поради опасенията от атака на Иран в следващите часове. ERAN насърчава израелците да протегнат ръка, ако почувстват емоционален стрес. Всички обаждания ще бъдат обработвани анонимно и обучени отговарящи са на разположение 24/7.

 

Канал 12 съобщава, че два полета на емиратската авиокомпания Fly Dubai са се върнали обратно към Обединените арабски емирства, след като са излетели на път за Израел, уж поради опасения относно иранска заплаха или решението на Йордания да затвори въздушното си пространство.

Напрежението в региона нарасна след заплахите от страна на властите в Иран да отвърнат на смъртоносния въздушен удар по консулството им в Дамаск от 1 април. Тогава бяха убити седем души от Революционната гвардия, включително двама генерали.

Американският президент Джо Байдън заяви, че очаква Иран да предприеме ответни действия „по-скоро рано, отколкото късно“.

„Препотвърдих желязната подкрепа на САЩ за Израел“, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на срещата си с израелския си колега Цачи Ханегби. Двамата обсъдиха напрежението в Близкия изток, което нараства на фона на евентуалната иранска атака срещу Израел.

На този фон израелският външен министър Израел Кац отложи от съображение за сигурност планираното си посещение в Унгария и Австрия, което трябваше да започне на 14 април.

Напрежението се повиши в съботния ден - 13 април, когато иранските Революционни гвардейци заловиха контейнеровоз, близо до Ормузкия проток. По-късно операторът на кораба, италианско-швейцарската група MSC, потвърди, че иранските власти са се качили на борда му.

Белият дом се противопостави на конфискуването на плавателния съд, собственост на Великобритания.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай