Израел прехвана иранските дронове. Нетаняху звъни на Байдън

САЩ потвърдиха непоколебимия си ангажимент на САЩ към сигурността на Израел

Израел прехвана иранските дронове. Нетаняху звъни на Байдън | StandartNews.com

Израел е прехванал повечето дронове и ракети, изстреляни от Иран, преди да стигнат територията на страната, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Днес стана ясно, че Иран е изстрелял към Израел над 300 дрона. Хагари заяви, че 98% от тях са прехванати.

По данни на израелските власти няколко ракети земя-земя са ударили техни територии, ранили са 10-годишно момиче в района на град Арад в пустинята Негев. Причинили са и леки щети във военен обект в южната част на страната.

Иранската държавна агенция ИРНА съобщава, че са нанесени „сериозни щети в най-голямата военновъздушна база в Негев“. Твърди се, че при атаката са били използвани крилати и балистични ракети.

Сирени за въздушна тревога прозвучаха в южната част на Израел, в района на Йерусалим и в северната част на страната. Израелското правителство призова жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

Рано тази сутрин Тел Авив отмени тревогата. И следващите дни училищата в страната ще останат затворени.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху направи обръщение към нацията.

„Граждани на Израел. През последните години, особено през последните седмици, Израел се подготвя за възможността за директна атака от Иран. Нашите отбранителни системи са готови, подготвени сме за всякакъв сценарий - за отбрана и за офанзива. Държавата Израел е силна, както е силна и подкрепата от Великобритания, Франция и много други държави. Поставил съм ясен принцип – който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост”, заяви министър-председателят.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън след заседание на израелския военновременен кабинет. Малко преди това Байдън потвърди „непоколебимия ангажимент” на САЩ към сигурността на израелския си съюзник.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай