Събота,

Италианската трагедия продължава с пълна сила

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Властите в Италия удължиха до 13 април ограничителните мерки, който са в сила в страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде АФП. Това стана с указ, който подписа снощи италианският премиер Джузепе Конте.

„Единственото нещо, което направихме с това постановление е да удължим настоящия режим на ограничения до 13 април, но с уточнението, че това се отнася и за тренировките на спортистите“, каза Конте, който в обръщение към нацията по телевизията.

„Тези допълнителни ограничения, които ви моля да спазвате, ще ни позволят да достигнем една по-различна перспектива. Ние сме в постоянен контакт с научно-техническият комитет, експертите от която ще ни дадат знак тогава, когато данните се стабилизират, така че да можем да си позволим да смекчим мерките. Но не мога да ви обещая, че това ще стане на 14 април, тъй като няма как да знаем“, каза италианският премиер за мерките за всеобща изолация, които трябваше да приключат на 3 април.

Конте обясни, че удължаването на карантината до 13 април, когато е католическия Великден, ще позволи на правителството да подготви "Фаза 2", в рамките на която първите съществуващи мерки ще бъдат отслабени.

„Фаза 2 - това ще бъде период на "съжителство" с вируса, а след това ще предприемем мерки, които можем да кажем, че ще доведат до вдигане на карантината, т.е. до Фаза 3“, каза премиерът, както и уточни, че началото и краят на всяка фаза ще бъдат решени след консултации с Научно-техническия комитет, които подпомагат правителството от началото на кризата, породена от коронавируса.

Конте отправи и призив към италианците да спазват ограниченията и по време на предстоящите Великденски празници.

Италия е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса. Според последните официални данни, публикувани от ръководителя на службата за гражданска защита Анджело Борели, на Апенините вече са регистрирани над 110 000 случая на зараза с новия вирус, почти 17 000 пациенти са се възстановили, броят на жертвите е 13 555.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички