Иран намалява ядрената си програма

Иран намалява ядрената си програма | StandartNews.com

Женева. Историческо съгласие между Иран и шест световни сили бе постигнато тази нощ в Женева, съобщиха световните медии. Техеран ще ограничи ядрената си програма срещу частично вдигане на санкциите от международната общност. Като част от споразумението Иран ще получи 4,2 милиарда долара помощ за икономиката си.

Преговорите в Женева между Иран и САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия продължиха над четири дни. Мъчително постигнатата спогодба е първа стъпка към разрешаването на десетилетния конфликт между ислямската държава и запада. 

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, която бе координатор на преговорите с Иран от страна на световните сили, обяви постигането на споразумението. По думите й то създава пространство и време за разговори, насочени към постигането на общоприемливо решение на споровете. 

Намаляването на ядрената програма включва спиране на реактора с тежка вода в Арак, което фактически прекратява обгатяването на уран. Постигнато е съгласие и за унищожаване на запасите от уран до 20%. Техеран е дал съгласие за внезапни проверки по ядрените си инсталации. За сметка на това шестте световни сили ще смекчат санкциите в търговията със злато, петролни продукти и автомобили.

Слагането на спирачки пред най-чувствителната ядрена дейност на Иран е първата стъпка от цял пакет действия, насочени към отслабване на напрежението и предотвратяване на вероятността от война в Близкия изток заради ядрените амбиции на Техеран. 

Американският президент Барак Обама приветства споразумението като важна първа стъпка към прекратяването на иранската ядрена програма. Той предупреди, че ако Техеран не спази своята част от спогодбата в рамките на шестмесечен период, САЩ ще прекрати облекчаването на санкциите и отново ще засили напрежението. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства това междинно постижение и призова участващите страни да направят всичко възможно да продължат да надграждат над това окуражително начало.

Държавата Израел обаче определи спогодбата като "лоша сделка" и заяви, че няма да се обвърже с нея. От кабинета на премиера Бенямин Нетаняху заявиха позиция, че така страните дават на Иран това, което иска - облекчават санкциите за ислямската страна, докато тя запазва най-важните аспекти на ядрената си програма. Все пак израелските власти не заплашиха с военни действия, което би изолирало още повече страната и би застрашило отношенията със съюзника й САЩ.

Западът се опасява, че Иран разработва ядрено оръжие. Ислямската република отрича, като твърди, че ядрената й програма е мирна и изцяло насочена за енергийни цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай