Иракските шиити са свикани на оръжие

Иракските шиити са свикани на оръжие | StandartNews.com

Багдад. Най-висшият шиитски духовник в Ирак свика на оръжие всички представители на този клон на вярата, докато въоръжени сунитски бунтовници завземат все повече градове в страната. Призивът бе отправен от представител на Великия Аятолах Али ал Систани по време на петъчната молитва, съобщи ВВС. В своята проповед на традиционната молитва Шейх Абдулмехди ал Карбалай каза: "Всички граждани, които могат да носят оръжие и да се бият с терористите, да защитят страната си, народа си и светите си места, нека доброволно се присъединят към силите за сигурност, за да постигнем тази свещена цел." 

Въоръжените групировки затягат хватката си в северната и източната част на страната и заплашват да продължат на изток. По сведения на ООН стотици хора са загинали, а бунтовниците извършват масови екзекуции на мирни граждани в Мосул. 

САЩ и Иран обещаха помощ на Ирак за справянето с метежа, воден от ислямистката въоръжена групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Екстремистите заплашват да разширят клането към столицата Багдад и в южните градове, населени предимно със шиити, които те наричат неверници. В този регион се намират свещените за мюсюлманите градове наджаф и Кербала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай