И Либия иска споразумение за бежанците

И Либия иска споразумение за бежанците | StandartNews.com

Либийският вицепремиер Ахмед Метиг е изразил желанието си страната му да сключи миграционно споразумение с ЕС, подобно на това между Брюксел и Анкара, съобщава БГНЕС, като се позова на АФП.

„Вицепрезидентът поиска да продължим с разработването на споразумение между ЕС и Либия, базирано на това между ЕС и Турция", пише в изявление на италианския вътрешен министър Анджелино Алфано, който се срещна с Ахмед Метиг в Рим.

Повече подробности за разговорите между двамата не бяха оповестени.

Споразумението между ЕС и Турция предвижда евросъюзът да връща нелегални имигранти на южната ни съседка, като в замяна приема регистрирани и проверени сирийски бежанци по схемата „1 за 1". Наред с това Брюксел обеща и ускоряване на преговорите за членство и отпадане на визовия режим за турски граждани.

Либия е основна точка за друга част от миграционния поток – тази, която идва от Африка и влиза в Европа през Италия.

По-рано тази седмица 500 души загинаха наведнъж при опита си да прекосят Средиземно море между двете страни. Много лодки пълни с мигранти биват прихващани и плаващите с тях спасявани от бреговите охрани на двете страни.

След 2 години на политически хаос, от месец в Триполи има правителство на националното единствено. Кабинетът на Файез Ал-Сараж все още се бори за подкрепата на враждуващите администрации. В региона силни позиции има и „Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай