Харков и Донецк последваха Крим

Харков и Донецк последваха Крим | StandartNews.com

Донецк. 3000 души се събраха на демонстрация в центъра на Донецк с искане за провеждане на референдум за статута на украинския регион Донбас, предаде ИТАР-ТАСС. "Народът е за референдум", "Нашата родина е СССР", "Донбас е Русия", пишеше на плакатите, носени от участници в днешната акция в Донецк.

 

Около 3000 души дойдоха и на площад "Свобода" в източноукраинския град Харков, настоявайки за оставката на местното ръководство и референдум за статута на Харковска област.

 


Окръжният административен съд в Киев пък обяви извън закона стремежите на Севастопол да стане част от Русия, предаде руската агенция "Росбалт". Съдът спря решението на Севастополския градски съвет в подкрепа на общокримския референдум за статута на полуострова, насрочен за 16 март, съобщи пресслужбата на ведомството.
Украинската главна прокуратура съобщи, че всички действия с цел подготовка на референдум в Севастопол ще бъдат незаконни.

 

Спряха наблюдателите от ОССЕ в Крим

 

Крим. Проруски сили за пореден път забраниха на мисия военни наблюдатели от ОССЕ да влязат в Крим, предаде АП. След като автоколоната на наблюдателите спряла на пропускателния пункт Армянск, въоръжените мъже дали предупредителни откоси с автоматично оръжие във въздуха, за да накарат други неидентифицирани коли да спрат. Няма пострадали, съобщи от място репортер на АП. Въоръжените мъже казали на наблюдателите, че нямат разрешение да влизат в Крим.

 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по-рано съобщи, че наблюдателите й днес отново ще се опитат да влязат в Крим, след като по-рано тази седмица на 2 пъти бяха спрени на входа на областта от въоръжени мъже.

 

Мисията се състои от 54 души, цивилни и военни, от 29 държави. ОССЕ, сред чиито 57 страни членки са Русия и Украйна, има за цел да помогне за намаляване на напрежението на Кримския полуостров, който иска да обяви независимост от Украйна, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай