Ханес Свобода поиска мандат за Юнкер

Ханес Свобода поиска мандат за Юнкер | StandartNews.com

Брюксел. "Председателският съвет на ЕС поиска от Европейския съвет да даде на Жан-Клод Юнкер, кандидатът от най-голямата политическа група в Европейския парламент - ясен мандат за започване на преговори с други политически групи.

Няма причина Европейскияя съвет да отлага процеса. Това не е времето Европейският съвет да си съзерцава пъпа, вместо да даде на проевропейските сили шанс да отговорят на опасенията на избирателите чрез подробна работна програма за следващите пет години", коментира председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода резултатите от снощната извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел.

"Европейската народна партия - въпреки значителните загуби - продължава да бъде най-голямата група в Европейския парламент, затова нейният ​​кандидат за председател на Европейската комисия има ясно право да започне преговори, за да се търси мнозинство в Европейския парламент.

Сега Жан-Клод Юнкер трябва да предложи работна програма, да се установят ясни приоритети за създаване на работни места и растеж чрез инвестиции, да се направят предложения за цялостна европейска политика в областта на миграцията и интеграцията и провеждане на ефективна борба срещу укриването на данъци", допълни той.

"Председателският съвет изпрати послание до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, което не може да бъде по-ясно - Юнкер трябва да започне преговори", добави Свобода.

"Комично е, че Юнкер е подкрепен от социалистите и е блокиран от собственото си политическо семейство. Изглежда, Европейският съвет отказва да поеме своята отговорност, затова призоваваме Юнкер да започне преговори без неговия мандат", заяви Свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай