Юнкер получи мандат за преговори за Еврокомисията

Юнкер получи мандат за преговори за Еврокомисията | StandartNews.com

Меркел може да оттегли подрепата си за Юнкер

Брюксел. Номинираният от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер получи "зелена светлина" за преговори по кандидатурата си за председател на Еврокомисията, обяви председателският съвет на Европарламента, включващ сегашното му ръководство и председателите на парламентарните политически групи.

Съветът на председателите който се събра броени часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, поиска от тях да дадат на Юнкер ясен мандат да преговаря с останалите политически сили, предаде БНР.

Лидерът на социалистите в европарламента Ханес Свобода коментира, че въпреки значителната загуба на мандати, Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата парламентарна група, затова нейният претендент има пълното право да започне да търси мнозинство за кандидатурата си.

Според Свобода сега Жан-Клод Юнкер трябва да предложи програма за следващите 5 години с ясни приоритети за заетост по пътя на инвестиции и икономически растеж, миграционна и интеграционна политика, както и мерки срещу избягването на данъци.

Само ако тази програма отговаря на нуждите и очакванията на европейските граждани, Юнкер ще получи подкрепа от социалистите, заяви техният парламентарен лидер.

Той смята още, че няма никакви причини Европейският съвет да бави този процес и че трябва час по-скоро да даде на проевропейските сили възможност да отговорят на тревогите на избирателите.

Според предварителните планове Европейският съвет днес само ще обсъжда въпроса, а вземането на решение е предвидено за края на юни.

Междувременно се появи информация, че германският канцлер Ангела Меркел може би е преосмислила кандидатурата на Юнкер за председател на Европейската комисия.

Кандидатът от Европейската народна партия се очерта като фаворит след европейските избори, които бяха спечелени от формацията, но вече изглежда, че канцлерът не възнамерява да подкрепи Юнкер, когато решителният момент дойде, съобщава Euractive.

"Естествено, Юнкер е част от дебата. Казвали сме го много пъти, най-важното е да знаем коя от двете големи парламентарни групи е по-силната в ЕП. Но от друга страна, знаем, че нито една група не може да решава сама кой да е председател на ЕК", посочи Меркел.

Вече за позицията се споменават имената на датския премиер Хеле Торнин-Шмит, финландския й колега Юрки Катайнен и бившия латвийски премиер Валдис Домбровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай