Гутериш би аларма: Близкият изток е на ръба

Нито регионът, нито светът, могат да позволят повече войни", посочи той

Гутериш би аларма: Близкият изток е на ръба | StandartNews.com

Антониу Гутериш би аларма.

Близкият изток е на ръба. Той е изправен пред истинска опасност. Налице е пълномащабен конфликт, сега е време да го потушим или да го оставим да ескалира. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Съвета за сигурност на ООН. Той беше свикан заради атака с дронове от страна на Иран към територията на Израел.

Спешна среща! Съветът за сигурност на ООН се събира

По думите му постоянният представител на Израел в ООН е поискал свикване на извънредно заседание. "Причината е директна атака от Иран с над 200 дрона и ракети в нарушение на международното право. Имаме обща отговорност за незабавно спиране на огъня в Газа, да съдействаме за освобождаване на заложниците и възстановяване на нормалното преминаване в Червено море. Нито регионът, нито светът, могат да позволят повече войни", посочи той.

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай