Гръмна нов шпионски скандал! Замесиха руската агентура

Русия отрече да е замесена в тези случаи

Гръмна нов шпионски скандал! Замесиха руската агентура | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Необясненият напълно и до днес "Хавански синдром", засегнал американски дипломати и агенти в цял свят, може да е свързан с енергийни оръжия на руското военно разузнаване. Това съобщава Ройтерс, цитирана от News.bg.

Разследване на американското разузнаване от миналата година заключи, че е "много малко вероятно" чуждестранен противник да е отговорен за заболяването, за което бе съобщено за първи път от служители на посолството на САЩ в кубинската столица Хавана през 2016 г.

"Инсайдър" - фокусирана върху Русия разследваща медийна група, базирана в латвийската столица Рига, обаче посочва, че членове на отдел на руското военно разузнаване (ГРУ), известен като 29155, са били изпратени на местата, на които са регистрирани подобни здравни инциденти със служители на САЩ.

В едногодишното разследване на "Инсайдър" в сътрудничество със "Сиксти минитс" и германския в. "Шпигел" се отбелязва и че старши членове на Отдел 29155 са получили награди и повишения за работа, свързана с разработването на "несмъртоносни акустични оръжия".

По-рано Русия отрече да е замесена в тези случаи.

Симптомите на заболяването включват главоболие, гадене, загуба на паметта и световъртеж.

В доклада на "Инсайдър" се отбелязва, че първият инцидент с "Хавански синдром" може да се е случил и преди 2016 г.

Посочва се, че "две години по-рано е имало атаки във Франкфурт, Германия, когато служител на правителството на САЩ, разположен в консулството там, е изпаднал в безсъзнание от нещо, подобно на силен енергиен лъч".

През 2021 г. Конгресът на САЩ прие Закон за Хавана, упълномощаващ Държавния департамент, ЦРУ и други правителствени агенции на САЩ да предоставят плащания на служители и техните семейства, които са били засегнати от заболяването по време на назначение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай