Шпионски скандал в Австрия застрашава живота на наш журналист

Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби

Шпионски скандал в Австрия застрашава живота на наш журналист | StandartNews.com

Източник: БНТ

Специалните служби в САЩ и Западна Европа препоръчват на журналиста Христо Грозев да не се връща в България, защото животът му ще е в риск. Това съобщи самият Грозев пред БНТ.

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", обясни Грозев.

По думите на Грозев част от групата, която е работила по следенето му, включително и по време на посещенията му в България, са били български граждани, които съдействали на руските специални служби.

"Така че, за съжаление България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Да знаете
преди 2 седмици

Този дипломиран дебил е ваш, а не наш! Дядо му е Геро Грозев, е секретар на окръжния комитет на БКП на Пловдив и областта

Откажи