Говорител на хутите изплю камъчето за българските заложници

Китай апелира за спиране на нападенията

Говорител на хутите изплю камъчето за българските заложници | StandartNews.com

След като Китай апелира за спиране на нападенията срещу търговски кораби в Червено море, говорител на хутите пък съобщи, че ще разгледат възможност за освобождаване на двамата български моряци от пленения кораб.

В реч на китайският външен министър Ван И в Кайро, непосредствено след като бе приет от президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, без да спомене изрично проиранската групировка хути, която пое отговорност за атаките.

"Ситуацията в Червено море ескалира остро напоследък. Китай е дълбоко обезпокоен за това. Червено море представлява важен маршрут за международната търговия със стоки и енергоресурси. Китай призовава за спиране на тормоза и атаките по търговски кораби, така че веригите за доставки за глобалната индустрия да работят гладко и да се запази международният търговски ред", каза Ван И.

По-късно говорителят на движението на хутите "Ансар Аллах" Насрадин Алмер в интервю заяви, че ще разгледат възможността за освобождаването на двамата български моряци от пленения кораб "Галакси лийдър". 

Той твърди, че йеменските бунтовници нямат нищо против България и страните, които не проявяват агресия в Газа. По думите му "Ансар Аллах" знае, че моряците ни нямат нищо общо със ситуацията в ивицата.

Пред изданието Насрадин Алмер разказва, че вчера е бил при моряците от "Галакси лидер", те били в отлично състояние и имали възможност да разговарят с близките си.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай