Интригата в Турция! Ще има ли балотаж и къде отлетя Ердоган?

Ето резултатите при 90% обработени бюлетини. Рекордна активност

Интригата в Турция! Ще има ли балотаж и къде отлетя Ердоган? | StandartNews.com

Ще има ли балотаж на президентските избори в Турция? Това  е голямата интрига на вота. В 23:45 ч. на 14 май 2023 г. бяха обработени 90% от бюлетините и резултатът показваше балотаж, съобщиха медиите в южната ни съседка. За сегашния държавен глава Реджип Тайип Ердоган бяха гласували 49,86 на сто от избирателите, за основния му опонент – Кемал Кълъчдароглу - 44,38%. Тези данни сочат, че двамата отиват на балотаж след две седмици. Но оставащите бюлетини могат да обърнат резултата и на сутринта да стане ясно, че Ердоган печели още на първи тур.

ВИЖ ОЩЕ: Жега в Турция! Евакуират централата на Ердоган

Неясна остава ситуацията в столицата Анкара. В 22 ч. Ердоган убедително печелеше, но в само час по-късно ситуацията се обърна и Кълъчдароглу вече водеше. Но само със 7 000 гласа, което за мащабите на Турция е в рамките на статистическата грешка.

ВИЖ ОЩЕ: Инфарктна нощ в Турция. Ще има ли балотаж?

Избирателната активност в Турция на президентските избори чупи всички рекорди. Тя е невижданите 93%.

ВИЖ ОЩЕ: В Турция стана много горещо. Изборите се обръщат?

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик отхвърли твърденията на опозицията, че държавната Анадолска агенция манипулира начина, по който се съобщава за преброяването на гласовете.

ВИЖ ОЩЕ: Гледа ли Ердоган към нов мандат

Според последните данни на ВИК на парламентарните избори за ПСР са гласували 37,86 на сто от избирателите. За основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22,62 на сто от избирателите, за Партията на националистическото действие - 11,71 процента от избирателите, а за Добра партия - 9,81 на сто.

ВИЖ ОЩЕ: Първи прогнозни резултати за изборите в Турция

В полунощ президентът Ердотан напусна резиденцията си в Кисикли, в Истанбул, и пое към летището за полет към Анкара. Очакваше се да отиде в столицата, за да държи реч, предадоха турските медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай