В Турция стана много горещо. Изборите се обръщат?

Нови данни от президентския вот в южната съседка

В Турция стана много горещо. Изборите се обръщат? | StandartNews.com

Нови данни за президентските избори в Турция вещаят изненади на вота. Според „Хюриет” сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води с 51,14% от гласовете на 64 190 000 избиратели с право на вот.

ВИЖ ОЩЕ: Първи прогнозни резултати за изборите в Турция

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу, лидер на опозицията има 43,05 на сто от гласовете. Но процентите му бързо се вдигат. Избирателната активност е 67,55%, като до момента са обработени 56,87% от гласовете.

Кълъчдароглу обаче убедително печели ключови области – Истанбул, Одрин,  Чана̀ккалѐ. В Измир има над 62% подкрепа, в Бурса и в Анталия – по 52 на сто. Води в Маниса, Мерсин, Диарбекир, Мардин.

В Адана и останалите райони на опустошителното земетресение Кемал Кълъчдароглу също води убедително пред Ердоган.

Междувременно лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу публикува кратко съобщение в Туитър, в което написа: "Ние сме начело".

Представители на опозицията обявиха, че не изключват провеждането на втори тур от президентските избори.

Актуалните резултати от проведените в неделя президентски избори в Турция сочат, че победата на изборите ще бъде за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, заяви и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Според данните, с които разполагаме ние, Кълъчдароглу събира 53,87 на сто от гласовете и печели изборите, каза той.

Кметът на Истанбул също така призова да се игнорират данните от изборите на държавната Анадолска агенция, която според Имамоглу ги "задържа и изопачава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай