Понеделник,

Първи прогнозни резултати за изборите в Турция

От: Иван Ангелов, сн. Туитър -
2275
Първи прогнозни резултати за изборите в Турция
A
A
A

Реджеп Тайип Ердоган води на президентските избори, според първоначалните резултати, сочат данни на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

За Ердоган, лидер на проислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са гласували 55,03% от избирателите, според данни от обработени 21,33% от бюлетините.

За кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 39% от избирателите.

5,4% от избирателите са гласували за Синан Оган, лидер на Алианса АТА, а 0,57% от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

От ВИК съобщиха, че според 11 процента от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Междувременно лидерът на НРП Кълъчдароглу отправи призив избирателните секции в страната да не остават без наблюдение.

Според турската опозиция избирателната активност днес е била 93,6 процента. Все още няма официални данни на Висшата избирателна комисия.

Изборите днес започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 ч. Право на глас имат над 64 милиона турски избиратели.

В страната бяха въведени засилени мерки за сигурност.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com