Гледа ли Ердоган към нов мандат

Лидерските качества на кандидатите ще бъдат определящи, казват анализатори

Гледа ли Ердоган към нов мандат | StandartNews.com
  • Вотът на 14 май се смята за най-значимия в новата история на Турция
  • Лидерските качества на кандидатите ще бъдат определящи, казват анализатори

 

Над 60 милиона избиратели ще отидат на 14 май до урните в Турция, за да гласуват за президент и парламент. Изборите ще определят кой ще управлява държавата през следващите пет години и дали сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да се задържи на поста за още един мандат. Вотът в неделя се смята за най-значимия в новата история на Турция.

Какви са залозите?

Ердоган, който е кандидат на Републиканския алианс, ще се състезава за трети мандат, но втори след преминаването към президентската система на управление.

Основен негов опонент ще бъде кандидатът на Националния алианс, състоящ се от шест опозиционни партии - Кемал Кълъчдароглу. Именно между тези двама опоненти се очаква да се води и най-разгорещената битка за поста президент на републиката. Другите двама кандидати са Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, и Синан Оган от алианса АТА.

Наблюдатели оценяват битката като изключително сериозна, а интересът към нея е огромен. Изборите са важни не само защото ще решат политическата надпревара, но и от гледна точка на влиянието Турция на световната сцена. За икономиката на страната те имат изключително значение. Турските избиратели ще кажат дали искат още от това, което повече от 20 г. предлага Ердоган или са за промяна на политическия пейзаж. Турската демокрация е на прага на историческо решение за второто столетие на страната след превръщането й в република от големия Кемал Ататюрк.

Проучванията на общественото мнение показват, че надпреварата между Ердоган и Кълъчдароглу  ще бъде особено оспорвана. Някои прогнозират, че изходът ще се реши на балотаж, при който Ердоган би бил в по-изгодна позиция. Близки до опозицията анализатори обаче предвиждат преднина на опозиционния кандидат Кълъчдароглу още на първия тур и победа за него.

Ерата "Ердоган"

Ердоган стартира високата си политическа кариера с преодоляване на щети от опустошително земетресение и икономически проблеми в страната. Действията му и способността да обединява хората му помогнаха да дойде на власт в Турция. Две десетилетия по-късно подобни грижи сякаш излагат на риск позицията му на водач на турския народ.

Ердоган е изправен пред тежко изпитание на тези избори заради общественото възмущение от нарастващата инфлация и заради предприетите мерки при земетресенията на 6 февруари в Южна Турция, при които загинаха над 50 000 души, сринаха се градове и милиони останаха без дом. Политическите му опоненти твърдят, че правителството е реагирало бавно след природната катастрофа и че вината за големия брой жертви се крие в неспазването на строителните норми за безопасност. Някои дори изтъкват извършени нередности от страна на правителството след земетресението през 1999 г. в Северозападна Турция близо до град Измит, при което загинаха около 18 000 души. Те твърдят, че данъците, наложени като следствие от това бедствие, са били изразходвани неправилно и са влошили последиците и от тазгодишното земетресение.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган през 2001 г., дойде на власт в условия на икономическа криза и непосредствено след земетресението в Измит. ПСР почерпи сила от обществения гняв заради неуспешното справяне на правителството с бедствието през 1999 г., за да стане Ердоган министър-председател през 2003 г. и от тогава да ръководи страната.

Един методичен президент

Дори и при недоволството, насочено към Ердоган заради справянето му със земетресението и влошаващата се икономика, анализаторите са категорични, че той не бива да бъде подценяван. Има трайна симпатия към него от страна на религиозните гласоподаватели от работническата и средната класа, които дълго са се чувствали отчуждени от бившия светски настроен и западно ориентиран елит на Турция.

Националистическата политика на Ердоган, възгледите му, които често са в противовес с вижданията на Запада, и действията му, които повишиха авторитета на исляма в страната, продължават да намират отклик сред консервативните поддръжници. Съмишлениците му изтъкват икономическия бум през първата половина на неговото управление, който е извадил много хора от бедността, и добавят, че миналите успехи на Ердоган са доказателство за способността му да промени нещата.

Вярно е, че в Турция в момента има икономическа криза, криза на доверието и цял куп други проблеми, които оказват влияние върху гласоподавателите. Но също така вярно е, че голяма част от тях пак виждат Реджеп Тайип Ердоган като пратеник на съдбата, който да поправи нещата. Мнозина посочват и големите инфраструктурни проекти, започнати по време на неговия мандат - магистрали, мостове, летища, болници и жилища за хора с ниски доходи.

Самият Ердоган призна, че е имало недостатъци в първите дни на земетресението през февруари, но настоя, че ситуацията е била бързо овладяна. От тогава насам той фокусира предизборната си кампания върху възстановяването на засегнатите от земетресението райони, като обеща да построи 319 000 жилища в рамките на настоящата година.

Ердоган обяви поредица от мерки по финансовите разходи за временно облекчаване на най-засегнатите от инфлацията, включително повишаване на минималните заплати и пенсиите, въвеждане на мерки, позволяващи на някои хора да се пенсионират по-рано, и предоставяне на помощ на потребителите на електроенергия и природен газ. Той се фокусира и върху отбранителния сектор, като увеличи производството на дронове и изтребители и построи амфибиен десантен кораб, който правителството описва като "първия в света самолетоносач на безпилотни летателни апарати".

Има ли страх от Ердоган?

Един от въпросите е дали Ердоган ще сдаде мирно властта, ако изгуби изборите. В този контекст се тиражират различни сценарии - че ще избяга, ще предизвика хаос и че ще намери причина да не признае резултата от вота.

Според анализатора Мурат Йеткин, този въпрос е напълно резонен. В същото време Йеткин отбелязва, че председателят на парламента Мустафа Шентоп и Йозлем Зенгин, заместник-председателка на парламентарната група на управляващата ПСР, са изразили несъгласие с подобно мнение. Нагехан Алчъ, известна журналистка от вестник "Хабертюрк", посочва какво би се случило, ако Кълъчдароглу спечели вота и стане 13-ия президент на Турция, тя посочва, че Ердоган ще предаде мирно поста.

Анализаторът от проправителствения вестник "Хюриет" Абдюлкадир Селви твърди, че вече се очертава на кой тур ще приключи президентският вот, като Ердоган ще спечели още на първия тур.  "В последните непубликувани проучвания на преден план излизат следните акценти във връзка с изборите на 14 май: първо, ще има рекордна избирателна активност; второ, изборите ще приключат на първия тур; трето, Ердоган ще спечели изборите на първия тур и четвърто, Кълъчдароглу продължава изкачването си", твърди анализаторът.

Как се подготвя почвата за една победа?

Ердоган си разпредели времето за откриване на редица инициативи, така че те да съвпаднат с предизборната кампания. Миналия месец той ръководи церемония по повод доставката на природен газ от наскоро откритите запаси в Черно море и предложи безплатен газ за домакинствата за един месец. Миналата седмица обяви откриването на нов петролен резерв в югоизточната част на страната с капацитет от 100 000 барела на ден.

Когато Ердоган имаше стомашно-чревни проблеми, което прекъсна работата му за няколко дни, той се включи чрез видео участие в събитие, отбелязващо доставката на гориво за първата атомна електроцентрала в Турция. По-миналата неделя заяви, че разузнавателните екипи на Турция са убили лидера на групировката "Ислямска държава" по време на специална операция в Северна Сирия - изявление, което изглежда имаше за цел да укрепи имиджа му на силен лидер.

Както и в предишните години, Ердоган води ожесточена кампания, в която се нахвърля срещу Кълъчдароглу и другите опоненти. Той ги обвини, че заговорничат както онези, които той нарича терористи. Тази година той се опита да омаловажи опозицията, като заяви, че тя подкрепя "отстъпническите" права на ЛГБТ+ общността, които според него застрашават "свещената семейна структура" в Турция.

Миналия понеделник той представи вота като избор между две перспективи. "Или ще изберем тези, които се грижат за семейната институция, която е основният стълб на обществото, или тези, които имат подкрепата на отстъпнически умове, враждебни към семейството", каза Ердоган.

Очевидно лидерските качества и личното представяне както на Ердоган, така и на неговия съперник Кълъчдароглу, ще бъдат определящи за изборите. Ситуацията остава неопределена, много неща предстои да се решат буквално в последните часове преди гласуванетоЕ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай