Инфарктна нощ в Турция. Ще има ли балотаж?

Скандал манипулират ли се данните

Инфарктна нощ в Турция. Ще има ли балотаж? | StandartNews.com

Инфарктна нощ тече в Турция. Резултатите от президентските избори се движат по ръба на балотажа.

ВИЖ ОЩЕ: В Турция стана много горещо. Изборите се обръщат?

Сегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоган печели на президентските избори с 51,12 процента, според 72 процента обработени бюлетини, съобщава Висшата избирателна комисия на Турция, цитирана от държавната телевизия ТРТ-Хабер. Според Хюриет обаче при 83% преброени бюлетини Ердоган е с 50,3%, а основният му опонент, лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, има 43.91 на сто от гласовете. Ако резултатът на Ердоган падне още малко, ще има балотаж.

ВИЖ ОЩЕ: Първи прогнозни резултати за изборите в Турция

Ердоган печели убедително президентските избори в столицата Анкара и в Бурса. Кълъчдароглу пък взема Истанбул, Измир и Анталия.

За третия участник в изборите 0 Синан Оган, лидер на Алианса АТА, са гласували 5,32 на сто от избирателите.

ВИЖ ОЩЕ: Гледа ли Ердоган към нов мандат

Междувременно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик отхвърли твърденията на опозицията, че държавната Анадолска агенция манипулира начина, по който се съобщава за преброяването на гласовете.

Според последните данни на ВИК на парламентарните избори за ПСР са гласували 37,86 на сто от избирателите.

За основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22,62 на сто от избирателите, за Партията на националистическото действие - 11,71 процента от избирателите, а за Добра партия - 9,81 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай