Габриел: Младите лидери могат да възродят партньорството за Средиземноморието

Габриел: Младите лидери могат да възродят партньорството за Средиземноморието | StandartNews.com

Трябва да се намери баланс между диференцирания подход и регионалната интеграция

Брюксел. Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел участва във Форума за млади лидери ЕС – Магреб, който обедини млади хора от Тунис, Мароко, Алжир, Либия и държавите-членки на ЕС. Евродепутатът дискутира с участниците ролята на новия Европейски парламент в отношенията със страните от Магреб.

Мария Габриел подчерта, че се отваря възможност за младите лидери да бъдат част от новият тласък в работата по европейската политика за съседство и партньорство за Средиземноморието. "Съществуват нови възможности, след като новата Европейска комисия обяви намерението си да преразгледа европейската политика за съседство, а европейците са наясно за стратегическото значение на южните ни съседи след събитията в Украйна и с оглед рисковете в областта на енергетиката. Младите хора са тези, които успешно могат да се възползват от тези възможности", заяви евродепутатът.

Тя наблегна на няколко фактора, които трябва да са в основата на отношенията между ЕС и Магреб: консолидирането на демокрацията и икономическите и социалните реформи; регионалната стратегия за сигурност; общото и интелигентно управление на миграционните потоци; процесът на интеграция на Магреб; безработицата сред младите хора.

В дискусията след изказването на Мария Габриел, участниците поставиха въпроси за сътрудничеството в енергетиката, търговията и сигурността. Обсъден беше и опитът от демократичните преходи в европейските страни, сред които и България. Евродепутатът очерта трудностите пред прехода у нас, който показа, че крайностите не са печелившата формула. Тя отбеляза важността на правилните поуки от миналото, на база на които следва да се гледа напред, избягвайки попадането в плен на отрицанието на предишните режими.

„Голямото предизвикателство за ЕС е да се възприема като пълноправен актьор в региона на Средиземно море, като включва държавите-членки на север и на изток. Страните от Магреб е важно да се насочат към нови партньори в ЕС, освен тези, с които споделят исторически и миграционни връзки, които понякога са трудни за преодоляване.", добави в заключение Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай