Франция и САЩ призоваха за ново споразумение за климата

Франция и САЩ призоваха за ново споразумение за климата | StandartNews.com

Париж/Вашингтон. Франция и САЩ отправиха призив в подкрепа на амбициозен план за разрешаване на проблемите с климатичните промени. В обща публикация в Монд и Вашингтон Пост, държавните глави на двете страни Барак Обама и Франсоа Оланд подчертаха необходимостта от съвместни действия за защита на планетата, предаде AFP.

 

"Докато подготвяме конференцията за климата, която трябва да се състои в Париж идната година, ние продължаваме призива си към всички страни да се присъединят към нашите усилия за постигане на амбициозен и всеобхватен световен договор за намаляване на емисиите на газове с парников ефект чрез конкретни мерки", посочват Франсоа Оланд и Барак Обама в деня, когато френският президент започва държавно посещение в САЩ. Двамата държавни глави окачествяват все по-тясното партньорство между двете страни като "образец за международно сътрудничество".

 

Оланд и Обама засягат също въпроса за отношенията с Иран, посочвайки, че се готвят да предприемат разговори с Техеран на базата на споразумението, което доведе до замразяване на ключови елементи от ядрената програма на страната.

 

Двамата президенти всекидневно обменят информация и на тема борбата с тероризма в света. "В цяла Африка и на другите континенти нашите експерти по въпросите на развитието помагат на селските стопани да увеличават добивите и да се борят с бедността. В международни структури като групите Г-8 и Г-20 САЩ и Франция полагат съвместни усилия за осигуряване на силен, траен и балансиран икономически растеж, на заетостта и стабилността. В сферата на високите технологии предприятията и бизнесмените на на Париж и Силиконовата долина работят заедно за напредъка на иновациите, които придават динамика на световната икономика", подчертават Франсоа Оланд и Барак Обама.

 

"Само преди 10 години, малко хора смятаха, че нашите две страни ще работят заедно, така тясно и в толкова много области. Но съюзът Франция-САЩ се разви през последните години. След завръщането на Франция в командната структура на НАТО преди 4 години ние разширихме нашето сътрудничество на всички нива като част от ангажимента си за непрекъснато подобряване на партньорството между НАТО и ЕС.

 

Ние сме две независими суверенни държави, които вземат своите решения въз основа на националните си национални интереси, но нашите интереси и ценности са толкова близки, че ние издигнахме на нова висота нашето партньорство", подчертават двамата държавни глави.

 

"Африка е все по-очевидна сцена на „новото партньорство" между САЩ и Франция. Повече от където и да било другаде, в Африка нашето ново партньорство намира най-видимия си израз", пишат двамата президенти, посочвайки като пример намесата в Мали, Сахел и Централноафриканската република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай