Вторник,

Фон дер Лайен със сензационен ход за газа в ЕС

От: Агенция Стандарт -
10981
Фон дер Лайен със сензационен ход за газа в ЕС
A
A
A

Съвместни покупки на газ на страните членки, както и ускоряване на новата основа за ценообразуване на втечнения природен газ до март догодина - това са новите предложения на Европейската комисия във връзка с високите цени на енергията и сигурността на доставките.

На фирмите ще бъде разрешено да създадат Европейски консорциум за закупуване на газ в съответствие със законите за конкуренцията на Общността, се предвижда в предложенията, предава БНР. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта:

"Знаем, че сме силни, когато действаме заедно. Затова първото ударение, което поставяме е, че правим действащи съвместните покупки. Знаем, че търсенето на енергия в ЕС е много голямо, затова е логично, че вместо да наддават една срещу друга, страните членки и енергийните компании трябва да регулират общата си покупателна способност. Затова днес представяме правни инструменти за създаване на тръст за търсене на енергия на ниво ЕС".

В предложенията има обаче и конкретни изисквания за това, което страните-членки трябва да изпълнят, поясни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон:

"Тук има задължителен елемент. Обемите трябва да покрият общо количество газ, равно на 15 на сто от изискванията за запълване на хранилищата в ЕС. Това възлиза на около 13,5 млрд. куб. м газ - равно на употребата от Гърция, България, Хърватия и Словения - взети заедно".

Комисията обаче трябва да бъде информирана преди сключването на всяка сделка за покупка на газ или меморандум за разбирателство за над 500 милиона кубически метра. Тя разработва и допълнителна ценообразуваща основа съвместно с Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com