Евросоциалистите номинират Аштън, Дачич и Тачи за Нобел за мир

Евросоциалистите номинират Аштън, Дачич и Тачи за Нобел за мир | StandartNews.com

Страсбург. Европейските социалисти предлагат премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи за Нобелова награда за мир. В писмо до председателя на норвежкия Нобелов комитет Торбьорн Ягланд освен двамата премиери от Партията на европейските социалисти предлагат и извънредния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън.

Причината за тройната номинация е подписаното през пролетта на миналата година споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което се случи под натиска на ЕС и с посредничеството на баронеса Аштън.

„Със споразумението от април 2013 г. тримата постигнаха значителна стъпка напред. Дълго време всички си мислеха, че това не е възможно. Предлагаме Аштън, Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир, защото те имат и допълнително желание за траен мирен процс между Сърбия и Косово", обясни пред германския Die Welt председателят на ПЕС Ханес Свобода. По думите му това е важно за стабилността в региона и за признаването на албанското население.

В писмото се посочва, че отношенията между Сърбия и Косово „са крехки, но все пак ги има". Усилията за нормални отношения между двете страни са „безпрецедентни и предоставят възможност за постигане на траен мир в региона".

Това не е първа номинация за Аштън,, Дачич и Тачи. Те вече баха предложени за Нобел за мир от американски конгресмени. Наградата се присъжда през декември, но срокът за предложения изтича на 1 февруари.

Други номинации все още не са известни, с изключение на предложението на двама норвежки депутати за Едуард Сноудън.

През 2013 г. отличието получи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай