Вторник,

Ето къде ще е новият епицентър на заразата

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Броят на регистрираните случаи на коронавирус в Африка е нараснал с 51% през последната седмица. Затова Световната здравна организация смята, че епицентърът на вируса ще се премести от Европа в Африка през следващите дни, съобщи Euronews.

Тревогите на генералния директор д-р Тедрос Аданом Гебрейесус са свързани с мокрите пазари, като пазарите в Азия, където живи животни и диви екземпляри често се продават за храна.

Въпреки че произходът на COVID-19, болестта, причинена от вируса, все още не е установен, много учени подозират, че вирусът се е прехвърлил на хора от животни на мокър пазар в Ухан, Китай.

Гебрейесус каза, че пазарите са "важен източник на храна и поминък за милиони", но препоръча те да бъдат отворени само при условие, че отговарят на строгите стандарти за безопасност и хигиена на храните".

Лагос е най-големият град в Африка и властите се опитват да се справят с тълпите на фона на блокирането заради коронавируса в Нигерия. Миле 12, най-големият мегаполисен пазар на краткотрайни трани, в петък беше претъпкан с търговци и купувачи, които си проправят път през тесни пътеки, задръстени от огромни кошници с домати и неспазващи дистанция граждани.

Феми Одусаня, консултант на пазарната асоциация, заяви, че предизвикателствата са „огромни“ и призова правителството да „направи повече, за да гарантира, че ще запази хората в безопасност и у дома си“.

По правителствена инициатива ръководството създаде импровизиран пазар в Огуду в опит да намали тълпата, като доближи продукцията до общностите, които обслужва.

Но докато отчаянието нараства, камионите за доставка са атакувани, хранителни стоки се крадат, а микробусите се повреждат.

За бедните в Лагос е приоритет е да се сдобият с храна на масата. "Хората трябва да се хранят. Силно вярвам, че гладът е много по-опасен от коронавируса, така че трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че хората имат какво да ядат", каза председателят на пазарната асоциация Шеху Усман.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички