Ето къде ще е новият епицентър на заразата

Броят на регистрираните случаи на коронавирус в Африка е нараснал с 51% през последната седмица

Ето къде ще е новият епицентър на заразата | StandartNews.com

Броят на регистрираните случаи на коронавирус в Африка е нараснал с 51% през последната седмица. Затова Световната здравна организация смята, че епицентърът на вируса ще се премести от Европа в Африка през следващите дни, съобщи Euronews.

Тревогите на генералния директор д-р Тедрос Аданом Гебрейесус са свързани с мокрите пазари, като пазарите в Азия, където живи животни и диви екземпляри често се продават за храна.

Въпреки че произходът на COVID-19, болестта, причинена от вируса, все още не е установен, много учени подозират, че вирусът се е прехвърлил на хора от животни на мокър пазар в Ухан, Китай.

Гебрейесус каза, че пазарите са "важен източник на храна и поминък за милиони", но препоръча те да бъдат отворени само при условие, че отговарят на строгите стандарти за безопасност и хигиена на храните".

Лагос е най-големият град в Африка и властите се опитват да се справят с тълпите на фона на блокирането заради коронавируса в Нигерия. Миле 12, най-големият мегаполисен пазар на краткотрайни трани, в петък беше претъпкан с търговци и купувачи, които си проправят път през тесни пътеки, задръстени от огромни кошници с домати и неспазващи дистанция граждани.

Феми Одусаня, консултант на пазарната асоциация, заяви, че предизвикателствата са „огромни“ и призова правителството да „направи повече, за да гарантира, че ще запази хората в безопасност и у дома си“.

По правителствена инициатива ръководството създаде импровизиран пазар в Огуду в опит да намали тълпата, като доближи продукцията до общностите, които обслужва.

Но докато отчаянието нараства, камионите за доставка са атакувани, хранителни стоки се крадат, а микробусите се повреждат.

За бедните в Лагос е приоритет е да се сдобият с храна на масата. "Хората трябва да се хранят. Силно вярвам, че гладът е много по-опасен от коронавируса, така че трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че хората имат какво да ядат", каза председателят на пазарната асоциация Шеху Усман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай