Ердоган задейства мерки срещу Израел

Турция продължава да втърдява реакциите си спрямо Израел на фона на ударите по Газа

Ердоган задейства мерки срещу Израел | StandartNews.com

Турската страна е преустановила плановете си за съвместни енергийни проучвания с Израел в Средиземно море, както и сътрудничество в износа на газ за Европа. Информацията е на турския в. "Йени шафак".

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар, който планираше да посети Израел във връзка с дейности по проучвания за природен газ и строителство на газопровод, е отменил визитата си.

Турция продължава да втърдява реакциите си спрямо Израел на фона на ударите по Газа, посочва вестникът и напомня за вчерашното изказване на президента Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В него президентът обвини Нетаняху, че е злоупотребил с добрите намерения на Турция и съобщи, че той самият също няма да осъществи планираното си посещение в Израел.

Скоро след това изявление Турция е преустановила плановете си за съвместни енергийни проучвания с Израел в Средиземно море и за износ на газ към Европа, а енергийният министър на страната, който трябваше да посети Израел, за да проведе двустранни разговори във връзка с тези дейности, е отменил програмата си, посочва "Йени шафак", позовавайки се на информация, получена от източници на Министерството на енергетиката и природните ресурси.

По време на посещение в Ню Йорк по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН Ердоган каза, че Турция ще започне енергийни сондажи с Израел. Ще започнем да експлоатираме линии за пренос на енергия не само до Турция, но и от Турция към Европа, каза тогава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай