Дилма на крачка от импийчмънт

Дилма на крачка от импийчмънт | StandartNews.com

Бразилски депутати се караха 11 часа за съдбата на президента

Парламентът на Бразилия направи нова стъпка към отстраняването на президента Дилма Русеф в понеделник вечер след ожесточени дебати, продължили 11 ч. Парламентарната комисия, занимаваща се с въпроса за импийчмънт на Русеф, одобри доклад, в който препоръчва на парламента да продължи процедурата по отстраняване от длъжност. Следващата стъпка е гласуване в долната камара, а ако и то мине успешно - съдбата на президента отива на последна инстанция - Сената, съобщава Би Би Си.

След бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против". Опозицията обвинява 68-годишния президент в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията.

В същото време хиляди бразилци, подкрепящи Русеф, излязоха по улиците на Рио, за да изразят солидарността си. В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва - неин политически ментор, а също много артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души. Лула определи гласуването в комисията като "незначително".

Докладът, приет от комисията, няма задължителен характер. Според анализатори обаче той отразява настроенията в 513-членната долна камара на парламента. Именно тя ще има решаващата дума на заседание на 17 и 18 април, когато ще бъде официално гласувано дали процедурата по импийчмънт да продължи. За успех на вота е нужно мнозинство от две трети. По последни проучвания 292-ма депутати подкрепят импийчмънта, 115 са против, а останалите не са решили. Ако отстраняването от длъжност бъде гласувано тогава, съдбата на Русеф отива в сената. Горната камара ще трябва да прецени дали да отнеме временно правомощията й, да я изправи на съд и да отнеме мандата й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай