Бил Гейтс притесни света. Защити глобалното зло

Отговори на Илон Мъск и над 1000 специалисти по изкуствен интелект

Бил Гейтс притесни света. Защити глобалното зло | StandartNews.com

Бил Гейтс отново стресна света с прогнозите си. Този път те бяха в защита на изкуствения интелект. Гетс направи първи публичен коментар, откакто отворено писмо разпали дебат за бъдещето на технологията, предаде Ройтерс.

Призивите да бъде спряно разработването на изкуствен интелект няма да решат бъдещите предизвикателства, заяви съоснователят на компанията "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс.

Гейтс каза в интервю за новинарската агенция, че би било по-подходящо вниманието да се съсредоточи върху това как най-добре да се използват разработките в областта на изкуствения интелект, тъй като е трудно да се предвиди как евентуално спиране на работата в тази сфера би могло да действа на глобално ниво, предава БТА.

Миналата седмица беше публикувано отворено писмо, подписано от предприемача Илон Мъск и над 1000 специалисти по изкуствен интелект, в което се настояваше спешно да бъде прекъснато разработването на по-мощни системи от новия чатбот "ЧатДжиПиТи-4" на подкрепяната от "Майкрософт" компания "Оупън Ей Ай". Специалистите, сред които съоснователят на компанията "Епъл" Стив Возняк, заявиха в писмото, че е необходимо да се преценят възможните рискове и ползи за обществото.

"Не мисля, че като се отправя подобно искане към една конкретна група, това ще реши предизвикателствата", каза Гейтс. "Очевидно има големи ползи от тези неща. Това, което е необходимо да направим, е да определим областите, които крият опасности", заяви той.

Според него би било трудно да се осъществят на практика подробностите, свързани с евентуално прекъсване на развитието на изкуствения интелект. Той допълни, че не е сигурно дали всяка страна в света би се съгласила да спре разработването на по-мощни системи за изкуствен интелект и че има много различни мнения в тази област.

"Майкрософт" се стреми да изпревари другите компании чрез инвестиции за милиарди долари в "Оупън Ей Ай". Гейтс е твърд поддръжник на изкуствения интелект и го описва като революционно явление, подобно на интернет и мобилните телефони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай