Бангладеш държи рекорд по жертви от бури

Бангладеш държи рекорд по жертви от бури | StandartNews.com

Бангладеш е страната с най-голяма честота на торнадата, след САЩ и Канада. Именно там на 26 април 1989 г. се случва най-опустошителната трагедия в света досега. Торнадото "Даулатпур-Сатурия" взима около 1300 жертви, като почти напълно разрушава градовете Даулатпур, Сатурия и Манигандж. Ранени са близо 12 000 души, а 80 000 остават без дом. Категорията му не е уточнена, но се твърди, че е от най-високата - F5 по скалата на Фуджита (ЕF5 по подобрената скала на Фуджита).

Досега в света са регистрирани 41 торнада, които отнемат живота на 100 и повече души. Последното такова е на 22 май 2011 г., когато в Джоплин, щата Мисури, загиват 158 души.

Торнада са наблюдавани на всички континенти, с изключение на Антарктида. Основната част от тях се образуват в т. нар. "Алеа на торнадата" в САЩ. Тя не е строго определена, но се асоциира най-вече с района между Скалистите планини и планинската верига Апалачи. От 1991 до 2010 г. най-много такива бури са регистрирани в щатите Тексас (155), Канзас (96), Флорида (66) и Оклахома (62). За последните 30 г. пикът на торнада в САЩ е през месеците май и юни, а по-често силата им нараства в следобедните часове.

За оценка на силата им се използват няколко скали. Скалата на Фуджита ги оценява според причинените щети и в някои страни, като САЩ, е заменена от подобрена скала на Фуджита. Според тях, торнадо от най-слабата категория F0 или EF0 нанася щети на дървета, но не и на солидни конструкции. Торнадо от най-тежката категория - F5 или EF5, откъсва сгради от основите им и може да деформира небостъргачи. Скалата ТОРРО разделя торнадата на категории от T0 за най-слабите до T11 за най-мощните.

Над 200 души загинаха в южната част на САЩ от торнада тази седмица. През 1974 г. 366 души стават жертва на стихията на територията на целите щати. През повечето години на последните няколко десетилетия общият брой на смъртните случаи в резултат на торнада е около 50 или по-малко. На година САЩ са удряни от около 1000 торнада. Въпреки че те могат да връхлетят всеки един от щатите, този тип природни бедствия са по-често наблюдавани в района между Скалистите планини и Апалачите. Повечето от торнадатата се формират през пролетта и лятото. Силата на едно торнадо се измерва по скалата на Фуджита, която изчислява по-скоро щетите на сътвореното от човешка ръка, отколкото силата на вятъра. Най-ниската степен на скалата е EF0 - минимални или нулеви щети, и EF5 - пълно унищожение. Всъщност торнадото представлява въртяща се колона въздух, която се разпростира от долната страна на облаците до земята. Размерите и формите на природната стихия могат да са различни, но като цяло представляват фуния, заобиколена от облак прах и отломки. По принцип скоростта на вятъра достига 160 км в час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай