Асад разполага ракети в училищата

Америка прати крепостта "Нимиц" под носа на Башар, Москва пуска шпионски кораб в Средиземно море

Асад разполага ракети в училищата | StandartNews.com

Ракети в цивилни райони и училища и живи щитове от прегрешили войници и затворници - това е стратегията на сирийския президент Башар Асад за възпиране на евентуални външни удари срещу режима. Силите на Асад са разположили военно оборудване и войници в цивилни райони на Дамаск и са прехвърлили затворници във военните обекти, които да служат за живи щитове срещу евентуални западни удари срещу града, съобщава Ройтерс като се позовава на базираната в Истанбул сирийска опозиция.

Зенитни ракети, балистични "Скъд" и пускови установки са били инсталирани в дворовете на училища и университети, правителствени сгради във вътрешността на градовете, контролирани от Дамаск. Хиляди верни на Асад военнослужещи и членове на въоръжени милиции са заели позиции в училища и жилищни сгради в Дамаск, смесвайки се с цивилното население, за да избегнат западните удари.

"Информациите, които получаваме от Сирия съобщават, че Асад е заповядал прехвърлянето на затворници към потенциални военни цели, за да бъдат използвани като живи щитове срещу едно евентуално западно военно нападение", твърдят опозиционерите.

Бивши военнослужещи от редовната сирийска армия пък разказали, че по-важните военни обекти са били подсилени от войници, задържани по-рано от техните командващи, заради съмнения в лоялността им към режима.

Вчера САЩ допълниха флота, който е в бойна готовност край Сирия, с още няколко кораба. Атомният самолетоносач "Нимиц", четири ескадрени миноносеца и един крайцер са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат, при необходимост, ограничени военни удари срещу Сирия, съобщават представители на министерството на отбраната на САЩ. Целта е ударната група да бъде възможно най-близо до Сирия. Засега обаче тя не е получила заповед да влезе в Средиземно море и да се доближи до крайбрежието на близкоизточната страна. Пет американски ескадрени миноносеца вече са в източната част на Средиземно море. На 31 август към тях се присъедини и десантният кораб "Сан Антонио".
В района на Персийския залив се намира американският самолетоносач "Хари Труман".

В същото време Русия изпрати разузнавателен кораб в района. "В неделя вечерта към бреговете на Сирия се отправи разузнавателният кораб от Черноморския флот "Приазовие", заяви източник от Генералния щаб на руските военноморски сили. Целта на мисията е да се събере разузнавателна информация в района на ескалиращия конфликт", уточнява източникът, пожелал анонимност.

Лавров: US доказателствата за нищо не стават

Доказателствата за използване на химическо оръжия в Сирия, предоставени от САЩ на Русия, не съдържат нищо конкретно. Това заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров на традиционната годишна среща със студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Показаха ни някакви изводи, които не съдържаха нищо конкретно: нито географски карти, нито имена, там има маса несъответствия, много съмнения", каза Лавров. "Ако действително има някакви свръхсекретни данни, навярно трябва да се свали тази секретност. Става дума за въпроси на войната и мира. Продължаването на играта на секретност тук навярно е неуместно", добави Лавров, коментирайки отказа на САЩ да предоставят конкретни данни за евентуално използване на химическо оръжие в Сирия.

Ердоган скръцна зъби на ООН

Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Той разкритикува международната организация, че не си върши работата за справянето с конфликта.

"ООН трябваше да е най-ефективният инструмент за решаване на проблема, но тя замълча", каза той. По думите на Ердоган ако световната организация "така и не вземе никакво действено решение", то страната му ще подкрепи "всяка международна инициатива, която ще помогне за прекратяване на трагедията". "Ако не предприемем сега конкретни стъпки, убийствата в Сирия ще продължат", смята той.

Ердоган предупреди, че ограничени военни действия срещу сирийския режим само ще увеличат трудностите в страната. Той се обяви против предприемането на половинчати и временни мерки и прикани сирийския президент Башар ал Асад да подаде незабавно оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.

Навиват Конгреса цяла нощ

Президентът на САЩ Барак Обама и най-близките му сътрудници свикаха извънредна среща на десетки членове на Конгреса в неделя вечерта, в която да ги убедят да подкрепят военен удар срещу Сирия. Успехът на срещата обаче не бе голям.

Обама се обадил на депутатите в неделя и ги извикал на извънреден брифинг със съвета по национална сигурност. Заради спешното обаждане някои се явили по тениски и ризи с къси ръкави. Когато приключила срещата, повечето били скептични към идеята. Конгресмените не се съмнявали в доказателствата за химическа атака, а в ефекта на предлаганите военни действия. Вчера убеждаването на друга порция депутати трябваше да продължи.
По-рано държавният секретар Джан Кери поясни, че президентът има правото да разпорежда военни действия в защита на САЩ и без подкрепата на Конгреса.

Ако САЩ прибегнат до сила срещу Сирия, провеждането на конференцията Женева-2 ще се отложи за дълго, ако не и завинаги, предупреди по-късно Лавров. "Силно се съмнявам, че след нанасянето на удара опозицията ще стане по-сговорчива", заяви той. И подчерта, че възможен удар ще отложи конференцията, но все едно ще трябва да има някаква форма на политическо решение.

Кери увещава ЕС във Вилнюс

Държавният секретар на САЩ Джон Кери бе поканен да участва на срещата на 28-те външни министри от Европейския съюз в събота във Вилнюс. Те ще обсъдят серия въпроси и особено сирийския конфликт, казаха официални лица, цитирани от АФП.

Катрин Аштън, върховен представител на ЕС за сигурността, заяви в покана до министрите, че присъствието на Кери ще бъде ценна възможност да обменят възгледи с него по ключови въпроси. Министрите ще обсъдят също Египет, Сирия и близкоизточния мирен процес, се посочва в писмото на Аштън. Ако участва в разговорите, Кери вероятно ще се опита да промени позицията на част от европейските страни, които са против военна намеса в Сирия. Засега единствено Франция е изразила готовност да участва в удари срещу Дамаск.

Външните министри на ЕС започват двудневната си среща в петък. Аштън заяви, че ще разговаря и с министрите на отбраната на ЕС във Вилнюс преди срещата с външните министри.

Операция надува петрола до $125

Цената на барел петрол може да достигне 125 долара при военен удар срещу Сирия. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира прогноза на кувейтския анализатор и бивш вицепрезидент на компания "Кувейт Енерджи" Абдулсамиа Бехбехани.

В контекста на геополитическата обстановка и нейното развитие трябва да бъдат разгледани 3 сценария, посочва Бехбехани. При първия, тя ще остане напрегната, но стабилна, каквато е в момента. Едната или другата страна ще отправят заплахи, но те няма да бъдат последвани от действия. Играчите на пазара ще демонстрират повишено внимание и в тази връзка цената на петрола може да се колебае между 100 и 115 долара, смята експертът. Ако Западът все пак нанесе бомбен удар, но без сухопътна операция, ще започне своеобразен хаос - цените стремително ще се повишат, както и нуждата от енергийни суровини и резерви, отбелязва той. Според него при втория вариант цената на барел петрол ще скочи до 120-125 долара. Третият и най-слабо вероятен сценарий е петролът да поскъпне до $200 за барел, казва Бехбехани, коментирайки прогноза на ръководителя на петролната комисия на иранския парламент.
Повечето страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще понесат сериозни загуби при петролните си приходи, особено ако Иран се включи пряко в конфликта, смята експертът.

Лондон продал отрови на Дамаск

Британското правителство бе обвинено в "поразително безхаберие" в контрола на оръжията, тъй като разрешило изнасянето на два химикала за Сирия, които могат да бъдат използвани за направата на нервнопаралитичен газ, съобщава в. "Индипендънт".

През януари 2012 г., в разгара на гражданската война в страната, правителството дало на неназована британска компания лиценз за износ на калиев флуорид и натриев флуорид. Официалното им предназначение било за използване в направата на метални рамки за прозорци и душ кабини.

Британските власти обаче твърдят, че химикалите не са били изнесени, въпреки разрешителното. То пък било анулирано през юли 2012 година заради затягането на европейските санкции срещу режима. Министърът на бизнеса Винс Кейбъл се оправдава, че министерството му е проучило риска материалите да бъдат използвани за репресии и не било намерено основание лицензът да бъде отказан.

Асма пилее луди пари за разкош

Някога наричана "Розата на пустинята", днес Асма Асад е на път да се превърне в съвременната Мария-Антоанета. На фона на над 100 000 убити мъже, жени и деца и над 2 млн. сирийци, които са напуснали страната, г-жа Асад отчаяно търси филмите за Хари Потър на DVD, поръчва шоколадово фондю и обсъжда с приятели обувки инкрустирани с кристали на стойност почти 4000 британски лири. Тази притеснителна информация бе публично разгласена през 2012 г., след като се появиха купища имейли, изпращани очевидно от сирийския президент и съпругата му.

Днес 38-годишната Асма Асад, която е завършила King's College в Лондон, продължава да поддържа западния си модел на живот, докато родината й се руши около нея. Нови разкрития на избягал на Запад бивш съветник на Асад сочат, че въпреки изключително трудната ситуация в Сирия първата дама на страната не е загубила страстта си към луксозните стоки и дизайнерските облекла.

Бившият съветник на Асад разкрива още, че тя често поръчва западна храна за децата си, за да не се хранят само със сирийска. Наскоро г-жа Асад е изхарчила цяло състояние за кристални полилеи от Прага, а миналата седмица на снимка в Инстаграм тя позира с гривна на стойност 80 британски лири, която следи жизнените показатели на тялото.
Бившият съветник Айман Абдел Нур определя Асма Асад като "безсърдечна и обсебена единствено от теглото и външния си вид", а вестник "Дейли мейл" добавя, че кръвопролитията в Сирия само са усилили жаждата за пазаруване на съпругата на Асад.

По думите на Нур, Асма живее доста спокоен живот, придружавана винаги от най-малко трима телохранителни и изолирана от западните новини и интернет, за да не й подейства отразяването на кризата в Сирия "депресиращо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай