Сряда,

Арменски касетъчни бомби убиват цивилни в Азербайджан

От: Рачо Рачев -
142
Арменски касетъчни бомби убиват цивилни в Азербайджан
A
A
A

Арменските сили или са изстреляли, или са доставили забранени в световен мащаб касетъчни боеприпаси и поне още един тип ракети с голям обсег, използвани при атака срещу град Барда, на 230 километра западно от столицата на Азербайджан, Баку на 28 октомври 2020 г., съобщи днес Хюман Райтс Уоч.

Уточнява се, че при нападението са убити най-малко 21 цивилни и ранени поне още 70 души.

Хюман Райтс Уоч анализира снимки на останки от касетъчни боеприпаси, направени от международни и местни журналисти и жители близо до мястото на нападението. Организацията идентифицира две от оръжията като касетъчна ракета за боеприпаси "Смерч" (Smerch) и ракета с висока експлозивна фрагментация.

Доколкото Хюман Райтс Уоч е наясно, арменските сили притежават многоцевни ракетни установки "Смерч", а силите на Нагорни Карабах не разполагат с такива. Следователно е вероятно арменските сили да са извършили нападението или да са доставили боеприпасите на силите за Нагорни Карабах.

Армения трябва незабавно да спре да използва касетъчни боеприпаси или да ги доставя на силите за Нагорни Карабах.

„Има причина тези брутални оръжия да са забранени от международен договор и използването им в центъра на град показва грубо пренебрежение към цивилните жители и към международното право“, каза Белкис Виле, старши изследовател по кризи и конфликти в Хюман Райтс Уоч.

„Всички страни трябва да осъдят използването на касетъчни боеприпаси във войната заради Нагорни Карабах и да призоват страните в конфликта да спрат да ги използват“.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички