Американските католици харесват папата реформатор

Американските католици харесват папата реформатор | StandartNews.com

Вашингтон. Година след началото на понтификата на папа Франциск, той остава силно популярен сред американските католици, които го определят като носител на положителни промени в Римокатолическата църква, показва ново проучване на Pew Research Center. Повече от 80% от католиците в САЩ казват, че одобряват папата, включително 50%, които силно го одобряват. Делът на силно одобряващите го се изравнява с резултатите на папа Йоан-Павел Втори през '80-те и '90-те години на миналия век, макар че общото одобрение за папа Франциск остава с няколко пункта под това на дълго служилия полски понтиф. 

 

70% от католиците в САЩ смятат, че Франциск представлява генерална промяна по отношение на църквата, това мнение споделят и 56% от не-католиците. Почти всички, които го виждат като символ на промяната, смятат, че тази промяна е в положителна посока. 

 

Не се наблюдава съществено нарастване на процента американци, определящи се като католици, нито колко често те ходят на църква, признават изследователите. От друга страна, около четвърт от католиците (26%) заявяват, че "се вълнуват повече" от вярата си през последната година, в сравнение с 10%, чийто интерес към религията е спаднал. 40% от католиците заявяват, че се молят по-често през последните 12 месеца, докато 8% декларират спад в молитвите си. Изследователите са се постарали пред респондентите да не обвързват тези въпроси с частта за одобрението към новия папа.

 

Очакванията сред католиците, заявени в изследването, включват разрешение за свещениците да сключват брак - 51% очакват тази реформа да се случи до 2050 г. Около 40% очакват да има жени свещеници в близко бъдеще, но този дял не се е променил за последната година. Тези две реформи се подкрепят от 70% от изследваните. 56% очакват разрешение за ползване на контрацептиви, което е с 3 пункта по-висок дял от миналата година. В подкрепа на мярката се обявяват 80% от запитаните. По-ниска е подкрепата за еднополовите бракове - половината от американските католици казват, че Църквата трябва да признае семействата на гейове и лесбийки, а 43% смятат, че не трябва. Около една трета, включително 21% от неодобряващите еднополовите бракове, очакват Църквата да ги признае до 2050 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай