Адвокатът на Юлия Тимошенко е бил арестуван

Парламентът не пусна Тимошенко да се лекува в чужбина

Адвокатът на Юлия Тимошенко е бил арестуван | StandartNews.com

Киев. Главният адвокат на бившия украински министър-председател Юлия Тимошенко е арестуван, твърди опозицията в Украйна. Това се случва в момент, когато Западът оказва силен натиск Тимошенко да бъде освободена от затвора, подчертава АП.

Опозиционният лидер Арсений Яценюк е заявил на среща на парламентарна комисия в понеделник, че е получил съобщение от адвоката на Тимошенко Сергей Власенко, в което се казва, че е арестуван, съобщи говорителката на Яценюк Олха Лапо.

Държавните прокурори разпитват Власенко по подозрение в побой над бившата му съпруга, съобщиха от прокуратурата

Искът срещу Власенко може да усложни деликатни международни преговори за нейното освобождаване.

Украинският парламент в петък не успя да постигне компромис за законодателство, което би позволило на арестуваната Юлия Тимошенко, да замине за чужбина за лечение и така да открие пътя за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, предаде "Франс прес".

Освобождаването на бившия премиер, която страда от болки в гърба, е ключово условие на лидерите на ЕС, за да бъде подписано споразумението на срещата във Вилнюс по-късно този месец.

Управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович и опозицията обаче не успяха да договорят текста на законопроекта, който ще позволи на осъдени като Тимошенко да заминат за чужбина за лечение.

Във Върховната рада присъстваха двамата специални представители на Европейския парламент - бившият полски президент Александър Квашневски и бившият председател на Европарламента Пат Кокс.

"Сложно е, всичко е сложно", каза Квашневски след двучасова среща с лидерите на парламентарните групи, като все пак отбеляза, че разговорите ще продължат.

Арсений Яценюк, който оглавява групата в подкрепа на Тимошенко в Радата, призова парламента да се срещне на извънредно заседание следващата седмица в последен опит да се споразумее за законодателството.

"Ако Партията на регионите игнорира това предложение, ще означава, че Янукович е провалил европейското бъдеще на Украйна", подчерта Яценюк.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко каза, че разговорите с Квашневски и Кокс и с парламентарните групи не са довели до никакъв резултат. "Няма напредък в преговорите", допълни той.

Лидерът на парламентарната група на Партия на регионите обаче обвини опозицията, че не е предложила никакъв компромисен вариант на закона.

Спорът зависи от това в каква степен крайното законодателство ще позволи на Тимошенко да се върне в политиката или ще й бъде разрешена само кратка почивка от седемгодишната присъда.

Квашневски и Кокс ще представят доклад по въпроса пред Европейския парламент на 14 ноември. Документът след това ще се обсъди от външните министри на ЕС на среща на 18 ноември. Те ще оценят дали Киев е готов да подпише споразумение на срещата на Източното партньорство във Вилнюс на 28-29 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай