Австрия зове Меркел да сложи таван за бежанците

 Австрия зове Меркел да сложи таван за бежанците | StandartNews.com

Австрийският канцлер Вернер Файман призова германския си колега Ангела Меркел открито и публично да се обяви за контрол над миграцията, съобщава БГНЕС. Файман иска Меркел да последва примера на родината му и да ограничи броя на търсещите убежище, които властите в Берлин могат да приемат.

Виена постави таван от 37,5 хиляди мигранти, които да приеме за тази година. През 2015 г. близо 90 000 мигранти поискаха убежище в Австрия. Огромната част от австрийските граждани подкрепят затварянето на "Балканския маршрут" и одобряват по-строгата политика на властите във Виена по отношение на бежанската криза.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер обяви, че Германия и Австрия сами не могат да разрешат бежанската криза и поиска общо европейско решение на проблема. По думите му, от самото начало на кризата Австрия е призовавала за спазване на мотото: „този, който иска бежанци и иска да ги интегрира, трябва да сложи граници за прием".

"Ограниченията означават, че нашата система и гражданите могат да контролират ситуацията. В същото време това е ясен сигнал за останалите държави от ЕС, че Австрия няма да вдига огради, а е готова да помага, но в рамките на възможностите", поясни Йохана Микъл-Лайтнер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай