Четвъртък,

232 млн. евро за борба с коронавируса

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

232 милиона евро за мерки срещу разпространението на смъртоносния коронавирус отпуска Европейската комисия. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони, съобщи ЕК.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

ВИЖ ОЩЕ: Съвет по сигурността за коронавируса

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от
ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор.

Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност. Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка.

ВИЖ ОЩЕ: Китай за първи път отложи сесията на парламента

Еврокомисарят Кириакидис пък заяви, че утре международни експерти отиват в Италия.

Отпуснатите 232 милиона евро се разпределят така:

- 114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация - за глобалния план за готовност и реакция. Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС.

- 15 милиона евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение.

- 90 милиона евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина

- 10 милиона евро за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.

- 3 милиона евро са по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички